Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a találkozón a felek megvitatták az AGRI projekt megvalósíthatóságának kilátásait, meghallgatták a projekttársaság közgyűlésének beszámolóját majd közös négyoldalú nyilatkozatot írtak alá.

A projekttársaság közgyűlésén döntés született arról, hogy a már a konzorciumban lévő tagok mellett negyedik társuló félként, Magyarország képviseletében, a Magyar Villamos Művek Zrt. csatlakozhat a projekthez. A csatlakozás részleteit a felek 2011. február végéig rendezik.

A találkozón Natig Aliyev azeri, Alexander Khetaguri grúz, Fellegi Tamás magyar és Ion Ariton román energiaügyekért felelős miniszterek megállapodtak abban, hogy a lehetőségekhez képest – a déli földgázkorridor ügyének előmozdítása érdekében – tovább erősítik együttműködésüket, ezzel segítve, hogy az AGRI földgázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya legkésőbb 2012. április 1-ig elkészüljön.

A felek megerősítették, hogy a projekttársaság tulajdonjogából, kötelezettségeiből és a jövőben realizálódó haszonból minden tag egyenlő arányban, 25 százalékos mértékben, részesedik. A fentiek szellemében a résztvevők a négyoldalú megbeszélés végén közös nyilatkozatot írtak alá.

Az AGRI projekt célja biztosítani, hogy az azeri földgáz eljusson Közép- és Délkelet-Európa államaiba. A projekt keretében az azerbajdzsáni Sangachal terminált csővezeték kapcsolná össze a Grúzia Fekete-tenger melléki Kulevi kikötőjével, ahol cseppfolyósító terminál építését tervezik - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A cseppfolyós halmazállapotú földgázt tankerek szállítanák a romániai Konstanca kikötőjébe, ahonnan újragázosítást követően a román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz Romániába és Magyarországra. Az AGRI projekt a tervek szerint 7 milliárd köbméter éves kapacitással bír majd. Jelenleg a projekt megvalósíthatósági tanulmánya készül.

A magyar tárcavezető az MTI-nek elmondta: a hétfői találkozásnak az volt a célja, hogy a Bakuban aláírt nyilatkozatnak megfelelően "mozgásba hozzák a projektet". Áttekintették, hogy milyen ütemben és milyen formában valósítható meg ez a nagyszabású terv, meghallgatták a projekttársaság közgyűlésének beszámolóját, majd közös négyoldalú nyilatkozatot írtak alá.

A megállapodás értelmében minden jog és kötelezettség egyenlően oszlik meg a cégek között - mondta Fellegi Tamás. Ez biztosítja majd, hogy mindegyik fél egyenlő súllyal vehessen részt a projektben. Az MVM csatlakozása után hozzák létre az új projektvállalat szerkezetét, fogadják el költségvetését, üzleti terveit.

Fellegi Tamás az MTI kérdésére kifejtette: az AGRI földgázvezetéknek az lehet majd a két fő előnye, hogy független forrásból és egy valóban alternatív infrastrukturális útvonalon keresztül kerülne a földgáz Magyarországra, illetve Magyarországon keresztül Európába. Hangsúlyozta: a magyar energiastratégia egyik kiemelt szempontja az energiabiztonság és a diverzifikálás.

A vezeték infrastruktúrájának európai része nagy részben már elkészült - mondta a miniszter, emlékeztetve, hogy mind Magyarországon, mind Romániában van már gázvezeték, a magyar-román gázrendszereket tavaly októberben összekötötték interkonnektorral. Ugyanakkor nagyon fontos pótlólagos infrastruktúra-fejlesztési feladatokat kell még megoldani - tette hozzá.