Biztonsági félelmek miatt indított el egy hajót a tengeralatti gázvezeték ellenőrzésére Norvégia, miután múlt hónapban szabotázs gyanúja merült fel az Északi Áramlat két – Oroszország és Németország között húzódó – gázvezetékével kapcsolatban – írja a Reuters.

A Havila Subsea nevű, kifejezetten olajipari célokra gyártott tenger alatti járművet október 5-én küldték ki a Europipe II vezeték felmérésére. Ez a norvégiai Kaarstoe gázüzemtől fut a németországi Dornumbig.

A vizsgálatot az Equinor rendelte meg, árulta el a Havila Subsea-t üzemeltető Reach Subsea vezérigazgatója, Jostein Alendal. Az Equinor a Gassco tengeri gázrendszer-üzemeltető megbízására ellenőrzi a vezetékeket, utóbbi szóvivője pedig azt mondta, biztonsági okokból nem nyilatkozhatnak a felmérés részleteivel kapcsolatban.

Az Equinor szintén biztonsági aggályokra hivatkozva csupán annyit árult el, hogy installációs és infrastrukturális téren is erősítették a rendszert. "Az intézkedések pontos ismerete megkönnyítene egy esetleges támadást – mondta az ország katonai szóvivője.

Az Europipe II vezeték 658 kilométer hosszú, napi 71 millió köbméter gázkapacitású, ami Norvégia teljes csővezeték-exportjának mintegy ötödét teszi ki. Ezzel pedig az Europipe II az ország valószínűleg legfontosabb gázvezetéke a Norvég Királyi Tengerészeti Akadémia oktatója, Tor Ivar Stroemmen szerint.

Megváltoztathatja az Oroszországgal fennálló helyzet dinamikáját, ha a Németországba irányuló gázáramlás megszakad – magyarázta Stroemmen.