Több mint 40 dollárral drágult az év első negyedében a Gazpromtól vásárolt orosz gáz ára, és az áremelkedésnek nincs vége - írja a Rzeczpospolita című lengyel lap. Az elmúlt évhez viszonyítva a prognózisok az egekbe szöktek.

Az év első negyedében a balti területeket, illetve Törökországot és a Balkánt leszámítva az Európába exportált gáz átlagára 232 dollár volt 1000 köbméterért. Azt hiszem, az egész 2018-as évben hasonló tartományban lesznek az árak - idézte a Prime ügynökség a Gazprom elnökhelyettesét, Alekszander Medvegyevet.

QP | Quality Placement

Az orosz gázvállalat februárban még azt közölte, hogy az idén 1000 köbméter gáz 197 dollárba fog kerülni. Az oroszok beleegyeztek abba, hogy az ár egy része, 15-30 százaléka a tőzsdei áraktól függjön.

Az elmúlt tíz esztendőben az orosz gáz európai uniós átlagára 2012-ben volt a legmagasabb, 385,5 dollár, a legolcsóbban, 175 dollárért pedig 2016-ban lehetett hozzájutni. Az oroszok nem piaci, hanem politikai alapon döntenek az energiahordozó áráról.

Ennek megfelelően kedvezményes árat szabnak Németországnak, Ausztriának és Olaszországnak. Ezzel szemben Lengyelország és Litvánia fizetik a legmagasabb árat és ezek az országk kapják a legkisebb kedvezményeket, ha egyáltalán kapnak ilyet.

A fotó forrása: Shutterstock.