A tavalyi utolsó negyedévhez hasonlítva a visszaesés 3,4 százalék. Az első, májusban megjelent becslések 2,2 százalékos éves, és 3,6 százalékos negyedéves visszaesésről szóltak.

A CSÚ szerint 2010 eleje óta ezek a legrosszabb negyedéves adatok. Az eredményt már erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány, illetve a járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott gazdaságot is érintő megszorító intézkedések. Az első negyedévben például 3,9 százalékkal csökkentek a beruházások, ami két évtizede az eddigi legrosszabb eredmény. Gazdaságélénkítő tényezőként hatott, hogy márciusban a háztartások bevételei és fogyasztásai még mérsékelten emelkedtek. A háztartások egy főre eső bevételei még 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve.

Tavaly az utolsó negyedévben a statisztikai adatok szerint a cseh GDP 2,0 százalékkal emelkedett, negyedéves összehasonlításban a növekedés 0,4 százalékos volt.

Az első negyedévben a havi átlagjövedelem 35 658 koronát (481 383 forint) tett ki, éves összehasonlításban ez 0,7 százalékos növekedés.