Az első negyedévben szezonális kiigazítással 3,6 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának hazai összterméke (GDP) az előző negyedévhez képest, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3,2 százalékkal. A negyedéves csökkenés mértéke a legnagyobb az összehasonlítható alapon vezetett statisztikák 1995-ös kezdete óta.

Az előző negyedévben, 2019 negyedik negyedévében az euróövezeti és az uniós növekedés egyaránt 0,1 százalék volt negyedéves összevetésben.

Negyedéves bázison a legnagyobb mértékben a francia és az olasz  GDP csökkent az első negyedévben, egyaránt 5,3 százalékkal. A szlovák és a spanyol GDP pedig 5,2 százalékkal. Negyedéves bázison a GDP csak Írországban (+1,2 százalék), valamint Bulgáriában és Romániában (+0,3 százalék), illetve Svédországban (+0,1 százalék)  emelkedett.

A tavalyi első negyedévvel összevetve az idei első negyedévben szezonális kiigazítással 3,1 százalékkal csökkent a hazai össztermék az euróövezetben és 2,6 százalékkal az EU-ban. Az előző negyedévben, a tavalyi negyedikben 1,0 százalék volt az euróövezeti és 1,2 százalék az uniós GDP-növekedés éves bázison.

Az első negyedévi éves GDP-csökkenés az euróövezetben és az EU-ban is 2009 harmadik negyedéve óta a legnagyobbnak bizonyult. Akkor az euróövezetben 4,5 százalékkal, az EU-ban 4,4 százalékkal csökkent a GDP éves szinten.

A nagyobb nemzetgazdaságok sorában a legnagyobb mértékben az olasz, a francia és a spanyol GDP esett vissza éves bázison az első negyedévben, 5,4, 5 és 4,1 százalékkal.

Éves alapon a legjelentősebben Íroroszágban nőtt a GDP, 4,5 százalékkal. Romániában 2,7 százalékkal, Litvániában és Bulgáriában pedig egyaránt 2,4 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Az Eurostat adatai szerint az idei első negyedévben a magyar GDP 0,4 százalékkal csökkent negyedéves és 2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.