Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti GDP-növekedési ütem 0,2 százalékra lassult az első negyedévben az előző negyedévi 0,3 százalékos ütemről, éves összehasonlításban azonban a GDP-bővülés 5 százalékra gyorsult az előző negyedévi 4,7 százalékról.

Az euróövezet bruttó hazai termékének első negyedévi, 0,2 százalékos bővülése a legalacsonyabb a tavalyi recesszióból való kilépés óta, és elmarad a 0,3 százalékos piaci várakozásoktól.

A nagyobb euróövezeti tagok közül a spanyolországi 0,3 százalékos és a németországi 0,2 százalékos növekedés ellensúlyozta az olaszországi 0,2 százalékos csökkenést, míg a francia gazdaság megtorpant.

Az Eurostat előzetes adatai szerint az ukrajnai háború és a kapcsolódó nyersanyagár-emelkedés 0,1 százalékponttal vetette vissza a növekedést, mivel az Európai Bizottság közvetlenül a háború kitörése előtt 0,3 százalékos negyedéves növekedést prognosztizált.

Az első negyedévben szezonális kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Európai Unióban. A 2021-es negyedik negyedévben 0,5 százalékos volt a bővülés üteme az EU-ban.

Az EU 5,2 százalékos éves növekedést ért el az első negyedévben, 2021 negyedik negyedévében pedig 4,9 százalékost.

A legnagyobb negyedéves GDP-növekedést Portugália érte el az első negyedévben, 2,6 százalékost. Az osztrák növekedés 2,5 százalékos, a lettországi növekedés 2,1 százalékos volt. Negyedéves GDP-csökkenést csak Svédországban és Olaszországban regisztráltak, 0,4 és 0,2 százalékost.

Az éves növekedés minden tagországban pozitív volt az első negyedévben. A legnagyobb növekedést Portugália érte el, 11,2 százalékost, a második legnagyobbat pedig Ausztria, 8,7 százalékost - írta az MTI.