Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák statisztikai hivatal második becslése szerint az autógyártás által dominált gazdaság éves összevetésben 2,0 százalékkal bővült április-júniusban, ami 2013 harmadik negyedéve óta a legalacsonyabb érték. A második becslés hajszálnyival, 0,1 százalékponttal kedvezőbb a gyorsbecslésnél, de sokkal rosszabb az első negyedévben elért 3,7 százalékos, illetve az egy évvel korábbi 4,5 százalékos növekedésnél.

Negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal nőtt a szlovák GDP a júniusban végződött három hónapban - írta az MTI.

Szlovákia exportja 1,8 százalékkal csökkent éves összevetésben a második negyedévben, miközben az import 0,8 százalékkal nőtt. Az első negyedévben a kivitel még 7,2 százalékkal, a behozatal pedig 6,4 százalékkal bővült.

A közép-európai országok közül Szlovákia gazdasága teljesített a legrosszabbul a második negyedévben. Éves szinten Csehország 2,7 százalékos, Lengyelország 4,2 százalékos, Magyarország pedig 5,2 százalékos GDP-növekedést ért el, mivel az erős hazai fogyasztás ellensúlyozni tudta az euróövezeti partnerek, különösen a recesszió szélére jutó Németország keresletének gyengülését.

Elemzők szerint a második negyedéves teljesítmény tükrében lefelé kell módosítani a pénzügyminisztérium 3,5 százalékos éves növekedési előrejelzését. Michal Leuta, a szlovák Általános Hitelbank elemzője szerint a szlovák gazdaságot alapvetően külső kockázati tényezők fenyegetik, kezdve a globális kereskedelmi feszültségektől a brit uniós tagság megszűnését övező bizonytalanságokig. A gazdaság növekedése a tavalyi 4,1 százalékról 2,6 százalékra lassulhat idén, és a jövő évi kilátások is gyengék.

Ladislav Kamenicky pénzügyminiszter augusztusban arra kérte a koalíciós pártokat, hogy kezdjenek el takarékosan bánni a kiadásokkal, mert a gyengébb gazdasági növekedés veszélybe sodorja a kormány azon célját, miszerint idén először megteremti a költségvetés egyensúlyát.

Lőrincz Tibor, a Tatra Banka elemzője szerint ha a kormány nem csökkenti jelentősen a kiadásokat, a jelenlegi feltételek mellett nem lehetséges elérni a kiegyensúlyozott költségvetést.