A  első becslés szerint az amerikai gazdaság évesített növekedési rátája 1,9 százalék volt július-szeptemberben - közölte a kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete.

Elemzők 1,7 százalékos növekedési ütemre számítottak a második negyedévben mért 2,0, illetve az első negyedéves 3,1 százalék után  írta az MTI.  A második becslést november 27-én publikálják.

Az előző, 2018-as év azonos negyedévéhez képest idén január-márciusban 2,7 százalékkal, április-júniusban 2,3 százalékkal, július-szeptemberben pedig 2,0 százalékkal nőtt az Egyesült Államok GDP-je reálértéken.

Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 3,5 százalékkal, 185,6 milliárd dollárral, 21 530 milliárd dollárra emelkedett az idei harmadik negyedévben. A második negyedévben 4,7 százalékkal, 241,4 milliárd dollárral nőtt ez az érték.

A harmadik negyedévben a személyes fogyasztás, a szövetségi, az állami és a helyi kormányzati kiadások, a lakásépítési beruházások és az export húzta a növekedést. Ezek pozitív hatását részben semlegesítette a vállalati beruházások és készletbefektetések visszaesése, valamint az import bővülése.

A személyes fogyasztások, amelyek a GDP 70 százalékát teszik ki, 2,9 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben, míg a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig 1,1 százalékkal.

A személyes fogyasztások árindexe 1,5 százalék volt a második negyedévben mért 2,4 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 2,2 százalékra rúgott július-szeptemberben, míg az előző negyedévben 1,9 százalékra.

A vállalati beruházások 3 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben, több mint három és fél éve a legerősebb ütemben. A második negyedévben 1 százalékos volt a visszaesés, míg az első negyedévben még 4,4 százalékos emelkedést mértek.

Az export 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévi 5,7 százalékos csökkenés után, az import pedig stagnálásról 1,2 százalékos emelkedésre váltott a harmadik negyedévben.

A vártnál jóval adatok azonban valószínűleg nem rettentik el a Federal Reserve nyíltpiaci bizottságát attól, hogy szerdán záruló ülésén újabb 25 bázisponttal csökkentse az alapkamatot.