A PKN Orlen, Lengyelország legnagyobb energetikai vállalata és megújuló energia technológiáival foglalkozó foglalkozó GE Renewable Energy stratégiai megállapodást ír alá arról, hogy együttműködnek a balti-tengeri offshore szélturbina-alapú áramtermelésben - írta a Business Insider Polskal. A felek közösen igyekeznek koncessziókat szerezni erre a tevékenységre.

A lengyel vállalat jelenleg egy koncesszióval rendelkezik egy olyan szélturbinafarm létesítésére, amelynek áramtermelési kapacitása 1,2 gigawatt (egy valamivel több mint a paksi atomerőmű áramtermelési kapacitásának fele). A következő koncessziós procedúrákban további területekre igyekeznek építési lehetőséget szerezni, majd a farmok építésében a német céggel akarnak együttműködni. Korábban a spanyol Iberdola állapodott meg a lengyel kormánnyal, hogy beszáll a balti-tengeri szélenergia-bizniszbe.

A két vállalat közti együttműködés lehetővé teszi, hogy a lengyel partner új technológiákhoz jusson hozzá, és történelmi jelentőségű fejlesztést hajtson végre, ami évtizedekre sőt talán évszázadokra befolyásolja Lengyelország jövőjét - lelkendezett a szerződés aláírása kapcsán Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes. A külföldi partner - amely az amerikai GE párizsi székhelyű leányvállalata számos bázissal a világ több országában - hozza az üzletbe a kellő nagyságú gyártási kapacitást, ami lehetővé teszi, hogy az Orlen jó áron jusson hozzá a szélturbinákhoz.