Az októberre vonatkozó fogyasztói hangulati felmérés kedden publikált eredménye szerint a hangulatindex 0,3 pontra emelkedett a szeptemberi mínusz 1,1 pontról a várt csökkenés, mínusz 1,6 pont helyett.

Az index legutóbb a koronavírus-válság kezdetén állt pozitív értéken: a tavaly áprilisra vonatkozó index 2,3 pontot mutatott, majd a májusi mínusz 23,1 pontra zuhant. Értéke mínusz 0,2 ponton augusztusban közelítette meg a nullát, majd az őszi-téli hónapokban az újabb korlátozások miatt ismét nagyot zuhant. Az idén februárban egészen mínusz 15,5 pontig - írta az MTI.

A szeptemberben végzett és októberre vonatkozó hangulati felmérésben az index emelkedéséhez elsősorban a jövedelmi várakozások javulása járult hozzá, de nagy szerepe volt benne a megtakarítási kényszerérzet enyhülésének is.

Bár a hangulatindex a válság előtti tartományba emelkedett vissza, korai trendfordulóról beszélni. Minden azon múlik, hogy a fertőzésszám alakulásával összhangban a téli hónapokban milyen korlátozások válnak szükségessé - mondta Rolf Bürkl, a GfK fogyasztási felméréseket végző szakértője.