Azt állítják, hogy mindkét beteg a közelmúltban halt meg a déli Ashanti régióban lévő kórházban – írja a BBC.

A mintáik e hónap elején pozitívak lettek, és most egy szenegáli laboratórium is megerősítette őket.

A nyugat-afrikai ország egészségügyi tisztviselői szerint 98 embert tartanak karantén alatt, mivel feltételezhetően érintkeztek a betegekkel.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) méltatta Ghána gyors reagálását.

"Ez jó, mert azonnali és határozott fellépés nélkül a Marburg könnyen kicsúszhat a kezünkből" - mondta Dr. Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója.

A Marburg-fertőzésre még nem létezik kezelés - de az orvosok szerint a sok víz fogyasztása és a tünetek kezelése javítja a betegek túlélési esélyeit.

A vírus denevérektől terjed az emberekre, és az emberek között a testnedvek közvetítésével terjed.

Súlyos, gyakran halálos kimenetelű betegség, amelynek tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, az izomfájdalmak, a vérhányás és a vérzés.

A hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy tartsák távol magukat a barlangoktól, és fogyasztás előtt minden hústerméket alaposan főzzenek meg.

Ez a második alkalom, hogy azonosították a Marburgot Nyugat-Afrikában. Tavaly Guineában volt egy megerősített eset, de azt a járványt szeptemberben, öt héttel az eset azonosítása után befejezettnek nyilvánították.

A WHO szerint a kontinens más részein, Angolából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Kenyából, Dél-Afrikából és Ugandából is jelentettek korábbi járványkitöréseket és szórványos eseteket.

A vírus 2005-ben több mint 200 embert ölt meg Angolában, ami a globális egészségügyi szervezet szerint az eddigi leghalálosabb járványkitörés volt.

Az első Marburg-járvány 1967-ben tört ki Németországban, ahol hét ember halt meg.