Ausztrália, az Egyesült Államok, India és Japán bizalmas tárgyalásokat folytat arról, hogy kialakítják saját regionális logisztikai infrastruktúrájukat, amely alternatívája lehet a kínai selyemútnak - adta hírül a Reuters. A cél nem titok: ellensúlyozni akarják Peking egyre messzebbre nyúló befolyását a világgazdaságban és a világpolitikában.

Az ügyről az Australian Financial Review sajtóorgánum számolt be egy amerikai forrásra hivatkozva. A titokzatos informátor megjegyezte, hogy az új együttműködés egyelőre gyerekcipőben jár. Az elképzelés nem elég érett ahhoz, hogy hivatalosan bejelentsék. Az óvatosság jegyében nem a "riválisát" tervezik a kínai selyemútnak, hanem az "alternatíváját".

Mindenki jól járhat

Ami azt illeti, a két projekt helyenként akár össze is érhet. Az amerikai tisztviselő elképzelhetőnek tartja, hogy Kína épít például egy kikötőt, amelyet nem lehet önmagában nyereségesen üzemeltetni. A négyes fogat azonban esetleg olyan közúti és vasúti összeköttetéseket építhet ehhez a létesítményhez, ami hatékonnyá teheti. Így mindenki jól járhat.

Kína 2013-ban állt elő új selyemúttervével, amely főként szárazföldön kötné össze Ázsiát Európával, illetve a Közel-Kelettel és Afrikával - emlékeztet a CNBC. A vasúti, közúti, légi, csővezetékes, sőt optikai szálas összeköttetésen a kínai termékek és szolgáltatások gyorsabban juthatnának el a világ minden pontjára. A terv 65 országot érintene, amelyekben a világ lakosságának 60 százaléka él.

A Reuters korábban arról számolt be, hogy Ausztrália, India és Japán mélyíti biztonsági együttműködését és keresi a kínai selyemútprojekt alternatíváját. Az USA-val kiegészülve tavaly novemberben az ASEAN kelet-ázsiai csúcsértekezletén folytattak háttéregyeztetéseket saját gigantikus infrastruktúra-fejlesztési terveikről.

A fotó forrása: AFP