Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pozsony és Milánó látszik esélyesnek arra, hogy befogadja az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), amely a brexit miatt költözik át Londonból valamelyik európai nagyvárosba - írja a Financial Times (FT). Az új helyszínről az uniós tagállamok illetékes miniszerei november 20-án szavaznak. Ekkor kerül terítékre egy másik kiemelkedő intézmény, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) áttelepülése is.

Az FT vezető diplomatáktól úgy értesült, hogy Pozsony és Milánó meg tudta előzni Amszterdamot és Koppenhágát az esélyesek listáján. A tét óriási: a pénzügyi lap szerint az EMA nem egyszerűen a brexit miatt a szigetországból távozó európai intézmények közül a "legzsírosabb falat", hanem a 40 európai uniós speciális intézmény "koronaékszerének" számít.

Hatalmas és óriási

A gyógyszerügynökség 900 teljes munkaidős alkalmazottal dolgozik és minden áldott évben 35 ezer vendég - szabályozó hatóságok munkatársai, tudományos kutatók - érkezik a világ minden tájából az EMA-hoz tárgyalni. Ez a szervezet adja ugyanis ki az új gyógyszerek EU-s értékesítési engedélyeit, amivel egy irtózatosan nagy világszintű biznisz egyik központi szereplője.

Az ügynökség hatalmas presztízse és a befogadásával járó óriási anyagi haszon brutális versenyre késztette az érte versenybe szálló országokat. A magyar kormány nem szállt be a brexit miatt költöző európai intézményekért folyó küzdelembe. A szlovák vezetés viszont nagyot kaszálhat azon a bátor döntésén, hogy kiszemelte Pozsonynak az EU-s csúcsintézményt.

Elképesztő

Az elmúlt hetek ugyanis arról szóltak, hogy rácáfolva az előzetes esélylatolgatásokra, amelyek egyértelműen egy nyugat-európai nagyvárosban látták az EMA sanszos helyszínét, Pozsony a siker kapujába érkezett. Korábban az a hír terjedt, hogy a gyógyszerügynökség személyzetének 70 százaléka felmondással fenyegetőzött arra az esetre, ha munkahelyük Szlovákia fővárosába kerülne.

Ezzel azonban nem hatották meg a döntéshozókat, akik sok érvet látnak Pozsony mellett. Először is Szlovákia az eurózóna tagja, másodszor Bécstől - amely maga is indult az EMA-ért - ugrásnyi távolságra van, harmadszor morgolódás lenne Kelet-Közép-Európában, ha egyetlen költöző uniós ügynökség sem kerülne a régióba, negyedszer Szlovákia a térség Európa-barát szigete az euroszkeptikus pártok és politikusok vezette másik három visegrádi országgal szemben.

Kőkemény

Az EU brüsszeli vezetése ugyan igyekezett világos követelményekhez kötni a brexit miatt költöző intézmények befogadását, ám ez nem tartotta vissza a "szabad prédára" rárepülő országokat attól, hogy kíméletlen lobbizásba és bazári alkudozásba kezdjenek. Az FT hírei szerint a kormányok pályázatuk támogatásáért jövőbeni jelentős vezető EU-s posztokat kínáltak fel más országoknak (mármint, hogy a mostani támogatásukért cserébe akkor a másik ország jelöltje mellé állnak).

Még olyan posztok is szóba kerültek, amelyek az EU-n kívüli szervezeteket, például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezető testületeit érintik. Az olasz diplomaták állítólag azzal házaltak, hogy az EMA Milánóba kerülése esetén több egységet küldenek a Baltikumban állomásozó NATO-kötelékbe.

A résztvevők nem haboztak kihasználni, hogy a gyógyszerügynökségre pályázó Barcelona a katalán függetlenségi csatározások miatt elvesztette esélyét a győzelemre. Az észak-európai országok azzal a gonddal küszködnek, hogy nagyvárosaik egymással szemben is versenyeznek.

Pontozás

Ami az EBA új helyszínét illeti, itt nagyobb súllyal szerepelhet, hogy ennek az intézménynek pénzügyi központba kell kerülnie. Nem véletlenül maradt versenyben érte Dublin, Frankfurt és Párizs. Ez a szervezet jelenleg 200 főállású szakértőnek ad munkát, feladta a közös pénzügyi szabályozás kidolgozása és betartatása.

A pályázók idegeit valószínűleg erősen igénybe fogja venni a bonyolult pontozási rendszer, amelyben első, második és harmadik helyre sorolhatnak városokat a szavazók. A kétkörös meccs második menetébe az első félidő legsikeresebb három ajánlata kerül. Várakozások szerint egyes országok megpróbálhatják manipulálni a versenyt: taktikai szavazatukkal gyengébb jelölteket juttathatnak a második fordulóba, hogy igazi favoritjuk könnyebben nyerjen.

A nyitókép forrása: Pixabay