Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Napközben 3,19 százalékkal emelkedett a tízéves olasz állampapírok hozama, jelezve, hogy Giorgia Meloni olasz kormányfő, bajban lehet: inog a befektetői bizalom azt követően, hogy az elmúlt hetekben hozott döntéseiben koalíciós partnere, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes elvei és tervei köszönnek vissza – írja a Bloomberg.

Bár Meloni a szeptember végi választásokon aratott győzelme után meg tudta győzni a befektetőket arról, hogy a kormányra kerülése nem hoz magával euroszkeptikus, pláne nem oroszbarát fordulatot, a piac egyre kevésbé hisz Olaszország első női miniszterelnökének.

Korábban Salvini pártja, a Liga volt esélyesebb arra, hogy a jobboldali koalíció legerősebb politikai erejeként alakítson kormányt, ám a Meloni vezette Olaszország Fivérei stratégiája végül előnyösebbnek bizonyult. Ők ugyanis nem álltak be a Mario Draghi vezette kabinetbe – szemben például a Ligával –, hanem inkább ellenzéki szerepkörben maradtak. A húzás igencsak kifizetődőnek bizonyult, és míg 2018-ban még mindössze a voksok 4,4 százalékát kapták, 2022-ben már 26 százalékos támogatottságra tettek szert, megelőzve minden más pártot.

Meloni nehéz gazdasági helyzetbe csöppent kormányra kerülésekor, ez a szituáció "talán a legnehezebb a második világháború óta" – fogalmazott a parlamentben azt megelőzően, hogy az általa vezetett koalíciónak bizalmat szavaztak volna a képviselők. Az energiaválság és a megélhetési nehézségek mellett továbbra is rettentő magas az államadósság: tavaly a GDP 150,8 százalékát tette ki. Ráadásul az olasz gazdaság jövőre recesszióba süllyedhet a pandémiára és az oroszok Ukrajna elleni háborújára visszavezethető infláció mellett.

Salvini kívánságai rendre teljesülnek

Meloni egyébként azt ígérte, az energiakrízis sújtotta háztartások és a cégek számíthatnak a kabinettől anyagi támogatásra, ennek következtében azonban némelyik költségesebb kampányígéret megvalósítását kénytelenek halasztani.

Az olasz rezsitámogatás részleteiről egyébként eddig nem érkezett bejelentés, ellenben emelték a készpénztranzakciós korlátot – 5000 euróra az eddigi 2000 euróról – és egy Szicíliát Olaszország szárazföldi részével összekötő híd megépítése is felmerült. Talán nem is meglepő, hogy mindkét ötlet az elsősorban szegényebb délieket képviselő Salvinitől származik.

A Bloomberg szerint számos olasz képviselő mellett G7-országok vezetői is aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Meloni képtelen kordában tartani koalíciós partnereit, és kicsúszik a gyeplő a kezéből.

Migrációs csörte Franciaországgal

Jól jelzi ezt az irányt az is, hogy Salvini elérte, korábbi személyzeti vezetője, Matteo Piantedosi kapja a belügyminiszteri pozíciót, ezzel együtt pedig a határbiztonsággal kapcsolatos ügyek feletti kontrollt is. Piantedosi legelső határozata az volt, hogy megtiltotta a bevándorlókat szállító hajóknak, hogy kikössenek az olasz kikötőkben.

Részben ennek a döntés eredményeképp Olaszország komoly diplomáciai összetűzésbe keveredett Franciaországgal. Meloni közlemény formájában azt üzente, köszöni Franciaországnak, hogy részt vállaltak a menekültügyi válság kezelésében, miután egészen addig csak Olaszországra és egy pár másik mediterrán országra hárult ez a feladat. Végül Sergio Matterella közbenjárására volt szükség, az olasz államfő telefonon kereste fel Emmanuel Macron francia elnököt, hogy elsimítsa az olasz-francia feszültséget.

A következő hónapok sok nehézséget hozhatnak

Egyelőre mindenesetre Meloni lavírozhat tovább az atlantista póz és a koalíciós partnerek követelései között. A kormány első költségvetési tervének keretein belül a miniszterelnök korábbi ígéreteihez híven kiemelt célként kezeli a tetemes államadósság csökkentését, miközben Salvini kezdeményezéseinek megvalósítására is csurran-cseppen fedezet.

A következő hónapokban azonban előbb vagy utóbb, de Meloni szembesül majd azzal a problémával, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelései miatt emelkednek majd a hitelfelvételi költségek, miközben recesszió réme fenyeget.

Mindeközben Meloni számára extra feszültséget jelent a kormányon belül, hogy miközben ő teljes mellszélességgel kiáll Ukrajna támogatása mellett, a már korábban is nyíltan oroszbarát Salvini mellett újabban Silvio Berlusconi is egyre többször beszél barátságos hangnemben Vlagyimir Putyin orosz elnökről.