Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Franciaország ugyan július 1-jével átadta az Európai Unió soros elnöki tisztiségét Csehországnak, ám úgy tűnik, a világszintű minimumadó uniós bevezetésének ügyét, amelynek EU-s elfogadásáról a magyar kormány vétója miatt eredménytelenül szavaztak a tagállamok vezetői, nem szeretnék lezáratlanul hátra hagyni - derül ki a Euronews hírportál jelentéséből. 

A minimális adózást be fogjuk vezetni a következő hónapokban Magyarországgal vagy nélküle - jelentette ki Bruno Le Maire, Franciaország pénzügyminisztere újságírók előtt. - Mindenki tudja, hogy a magyar blokkolásnak semmi köze a minimumadóhoz. Európát nem ejthetik túszul a jövőben egyes tagállamai!

Alternatív megoldások

Le Marie arról is tájékoztatta a riportereket, hogy "alternatív megoldásokon" dolgozik Paolo Gentilonival, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosával. Azokat a lehetőségeket vizsgálják, amelyek nem egyhangú szavazást igénylő direktívaként vezetnék be az EU-ban az új szabályozást.

A 15 százalékos vállalati minimális társasági adó a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD javaslata nyomán a multinacionális vállalatok adóoptimalizációját hivatott gátolni, amelyek jelenleg azokban az országokban adóznak, ahol legalacsonyabb az adókulcs. Az elmúlt évben 136 ország fogadta el a minimumadót, amelyek együtt a világgazdaság GDP-jének 90 százalékát termelik meg. A magyar kormány azzal az indokkal utasította el, hogy szerinte a bevezetésével romlana az európai gazdaság versenyképessége.