„Bevallom, én még mindig az átmeneti csapatban vagyok” – mondta Stephen Poloz, a Bank of Canada volt kormányzója a fogyasztói árak emelkedésére utalva. Szerinte a nyersanyagárak emelkedése több mint egy év után tetőzött, így elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan kikopnak inflációs tényezők a világgazdaságból. Pont úgy, ahogy azt még az év elején is állította az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank, hogy a drágulás csak átmeneti.

A központi bankok világszerte felülvizsgálták korábbi nézeteiket, amelyek szerint az inflációs nyomás átmeneti, és gyors kamatemelések sorozatába kezdtek. Poloz azonban azt mondta, hogy bár az áremelkedés a külső sokkok miatt tovább tartott, mint azt a piacok várták, valószínűleg elérte a csúcspontját – számolt be a Reuters.

Már nem sokára lassulhat az infláció

Több közgazdász úgy látta, hogy a csökkenő árnyomáshoz hozzájárult a központi bankok kamatlábainak szigorítása, a gazdasági recesszió növekvő valószínűsége és a nyersanyagáraknak az ukrajnai orosz invázió miatti turbulenciája.

„Több központi bank jelenlegi erőteljes kamatemelése végül alááshatja a gazdaságot, és ezt a gyengébb keresletet okozhatja” – mondta Takahide Kiucsi, a Bank of Japan igazgatótanácsának korábbi tagja az eseményen. Kiucsi szerint az árak stabilitását a gazdaság romlása árán tudjuk helyreállítani.

A recesszió hozza az áresést

A recessziós félelmek világszerte, többek között az Egyesült Államokban, az euróövezetben és az Egyesült Királyságban is fenyegetőek, így a politikai döntéshozók a kockázatok növekedése mellett is a politika szigorításának dilemmájával szembesülnek. 

„A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés nyomán a pénzmennyiség meredek növekedése az amerikai inflációt is felfelé hajtotta, de "a pénzmennyiség növekedése teljesen megállt” – mondta Timothy Congdon, a Nemzetközi Monetáris Kutatóintézet alapítója a Reuters szerint.

Ezek alapján a szakértők úgy vélik, hogy hamarosan véget érhet az infláció gyorsulása. A német ifo gazdaságkutató már hasonló következtetésre jutott, szerintük már túl lehet a csúcson az infláció.