Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eredetileg nem szerepelt az Európai Parlament napirendjén a 15 százalékos globális minimumadó témája, azonban a múlt pénteki magyar vétó felülírta az elképzeléseket. Magyarország ugyanis egyedüliként elutasította, hogy a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégekre kivessék ezt az adófajtát, összhangban az OECD-n keretein belül elfogadott javaslattal, amellyel globálisan több mint 140 ország értett egyet.

A cél, hogy megszűnjenek az adóparadicsomok, amelyek révén a multik el tudják kerülni az adófizetést, vagy pedig lényegesen alacsonyabb terheket kell vállalniuk. Nem mellesleg az EU-nak éves szinten 48 milliárd euró bevételt jelentene mindez. A magyar álláspont szerint azonban az EU hamarabb vezetné be ezt az adónemet, mint a világ más országai, ezért az európai cégek versenyhátrányba kerülnének.

Azon túl, hogy a csütörtök délelőtti EP-vitában számos komoly bírálatot kapott a magyar kormány és ismét előkerült a vétójog eltörlésének szükségessége, a francia elnökség - több képviselő javaslatával egyezően - egy megoldási javaslattal állt elő - olvasható a portálon.

Erre az uniós alapszerződések lehetőséget adnak, s ez azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekben a tagállamok köre úgynevezett megerősített együttműködés keretében kötelezettséget vállal magára. Jelen esetben a globális minimumadó bevezetését határozhatja el 26 tagállam - kihagyva ebből Magyarországot.

Arra bátorítjuk Magyarországot, hogy gondolja újra álláspontját a globális minimumadóval kapcsolatban", az Európai Unió ezt a fontos munkát nem fogja feladni

- jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja az MTI tudósítása szerint.

Az Európai Bizottság olyan irányelvjavaslatot próbált kidolgozni, amely minden tagország számára megfelelő, ugyanakkor egyetlen tagállam, Magyarország, az utolsó percben nem volt hajlandó ezt támogatni. A magyar kormány az ukrajnai háború gazdasági hatásaira hivatkozott, amikor úgy döntött, hogy nem fogadja el a javaslatot, és felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet minden tagállamra hatással van - tette hozzá.

"Éppen ezért olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek bevételt termelnek az EU számára, hogy megvédjük a polgárokat a háború hatásival szemben. A 15 százalékos társasági adókulcs bevezetése hatalmas hasznot jelentene, miért fosztanánk ettől meg magunkat?" - tette fel a kérdést.