Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Világbank aggódik, mert úgy látják, hogy „további kedvezőtlen sokkok” a globális gazdaság egészét recesszióba taszíthatják 2023-ban, és a kisebb államok különösen sérülékenyek lehetnek, írja a 444 a Bloomberg-re hivatkozva.

A portál kiemelte: a globális gazdaság kilátásairól szóló, kétévente megjelenő jelentésében a Világbank kutatói hangsúlyozták azt is, hogy akár további krízis nélkül is a globális növekedés idén várhatóan meredeken lassulni fog, ami a magas inflációt megfékezni igyekvő monetáris politikai szigorítások, a rosszabbodó pénzügyi feltételek és az oroszok által Ukrajna ellen indított invázió következménye.

A Világbank szerint sürgős globális és nemzeti válaszlépésekre van szükség ahhoz, hogy egy ilyen visszaesés esélyét tompítsák, illetve hogy a feltörekvő gazdaságok adósságproblémáit kezelni tudják. 

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója korábban hangsúlyozta, hogy kemény évvel nézhet szembe 2023-ban a világ. Úgy fogalmazott: a világgazdaság kétharmada recesszióba kerülhet, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína gazdasága egyszerre lassul le.