Franciaország készen áll arra, hogy jövőre bevezesse a globális minimumadót, ha nem sikerül európai megállapodásra jutni – mondta Bruno le Maire pénzügyminiszter a Le Parisien című francia napilapnak adott interjújában.

Ha decemberig nem születik európai megoldás, Franciaország 2023 elejéig nemzeti törvény útján bevezeti a 15 százalékos globális minimális társasági adót – mondta Le Maire. Franciaország öt éve szorgalmazza az intézkedést a külföldi és francia nagycsoportok adóoptimalizálása ellen, de a tervezet végül 2021-ben vett lendületet, amikor Joe Biden amerikai elnök felkarolta a kezdeményezést, hogy finanszírozza az 1700 milliárd dolláros infrastrukturális reformcsomagját.

Míg a globális adórendszer OECD-vezette átalakításáról évek óta folynak nemzetközi tárgyalások, Emmanuel Macron francia elnök a minimumadó uniós változatát tette prioritássá. Az év első felében nem sikerült uniós szintű megállapodást kötni a kérdésben a francia EU-elnökség alatt. A blokk 27 tagja közül néhányan ország vonakodott az új szabályozással szemben, de Lengyelország, Írország és Észtország végül elfogadta a kompromisszumos direktívajavaslatot.

Magyarország tétlenül is veszít

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány viszont a nyáron megvétózta az adószabályozást. A kabinet azzal érvelt, hogy „válság alatt nem lehet adóemelést végrehajtani”. Emiatt az Egyesült Államok jelezte, hogy felbontja a magyar-amerikai kettősadóztatás elkerüléséről szóló megállapodást, amíg a budapesti kormány nem implementálja a globális minimumadót. Később pedig a legnagyobb európai gazdaságok közölték, bevezetik az adót akkor is, ha az Európai Unió nem alkot kötelező érvényű direktívát.

„Megszereztük Hollandia, Olaszország, Spanyolország és Németország beleegyezését. Ők is ugyanabban az időkeretben fogják alkalmazni ezt az adót” – mondta Le Maire.

2019-ben, mivel az OECD-tárgyalásokon nem történt előrelépés, Franciaország bevezette saját nemzeti adóját a nagyvállalatok digitális bevételeire. Az adó 2022-ben 591 millió eurót, 2023-ra pedig 670 millió eurót hoz majd Le Maire szerint.

Összességében most ezen tételek két és félszeres bevételnövekedést hozhatnak a francia büdzsében. A cégek nem tudnak előle elfutni: a globális minimumadó lényege épp az, hogy a több országban működő vállalatcsoportoknak ki kell fizetniük a 15 százalékos társasági adót a székhely szerinti országukban akkor is, ha egy országban kevesebb terhet követelnek rajtuk. Magyarország számára ez különösen rossz hír, mert az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Hollandia az itthon jelenlévő legnagyobb multinacionális vállalatok székhelyei. Tehát hiába 9 százalék a hazai tao-szint, a maradék 6 százalékos szintet meg kell fizetniük ezekben az országokban. Bevételtől így csak a hazai költségvetés esik el.