A túllövés napját a Global Footprint Network (GFN) nevű nemzetközi kutató szervezet számolja ki évről évre, összehasonlítva a Föld adott évre vonatkozó biokapacitását az emberiség ökológiai lábnyomával. 2020 a covid-19-járványból adódóan más, mint az előzőek voltak, ezért a GFN szakértők a legmegbízhatóbb adatokkal és észszerűbb feltételezésekkel elemezték a kialakult helyzetet - írja a Követ Egyesület.

A kutatócsoport ezek alapján 9,3 százalékos globális ökológiai lábnyom csökkenést határozott meg az előző év azonos időszakához képest. Ennek fő okai a karbonlábnyom 14,5 százalékos, illetve az erdők kitermelésének 8,4 százalékos csökkenése voltak 2019-hez képest. A világjárvány jelentős hatással volt az élelmiszerláncra is, ami egyrészt növelte a hulladék mennyiségét, másrészt tovább rontotta az alultáplált, alacsony jövedelmű népesség helyzetét. Mindezek alapján a GFN szakértői azt a következtetést vonták le, hogy az emberiség élelmiszerlábnyoma nem változott.

QP | Quality Placement

A #Move the Date kampány olyan megoldásokat javasol, amellyel a túllövés napja későbbre tolható. A fő területek: városok, energia, élelmiszer, népesség és bolygó. Néhány példa, amivel segíthetünk:

  • ha karbonlábnyomunkat 50 százalékkal csökkentenénk, 93 napot nyernénk,
  • ha az élelmiszer-hulladék mennyiségét globálisan 50 százalékkal csökkentjük, az 13 nappal tolná ki a túllövés napját,
  • ha autós közlekedésünket 50 százalékkal csökkentjük, és ennek egyharmadát közösségi közlekedéssel, a fennmaradó részét pedig gyalog és kerékpárral oldjuk meg, az újabb 13 nappal tolná ki ezt a dátumot,
  • ha húsfogyasztásunkat 50 százalékkal mérsékelnénk, és ezt növényi élelmiszerekkel pótolnánk, az további 17 nappal tolná ki a napot.

Ha minden évben 5 nappal ki tudnánk tolni ezt a dátumot, 2050-re elérhetnénk, hogy az emberiség kevesebb, mint egy Föld erőforrásait használja fel évente. A globális túllövés az 1970-es években kezdődött. Az azóta eltelt időben 18 Föld-évnek megfelelő "adósságot" halmoztunk fel. Más szavakkal, ha feltételezzük, hogy a folyamat visszafordítható, 18 évbe telne, amíg bolygónk regenerálódna a természeti erőforrások túlhasználásából. A GFN honlapján fellelhető megoldások azt tükrözik, hogy igenis élhetünk egy Föld erőforrásaiból.

Magyarországon a túllövés napja 2020-ban június 14-re esett - olvasható a Követ honlapján.

A GFN honlapján mindenki saját maga is kiszámolhatja az általa hagyott lábnyomot. A kalkulátor itt érhető el.