Sajtótájékoztatóján Johansson elmondta, hogy az egy hónapig érvényes felajánlás azoknak elérhető, akik még január elseje előtt érkeztek Görögországba.

"Abban állapodtunk meg Görögországgal, hogy különleges, ideiglenes támogatást nyújtunk az önkéntes visszatérésekhez. A görög illetékesek szerint mintegy ötezer ember élhet ezzel a lehetőséggel" - fogalmazott.

A pénz segít abban, hogy a migránsok újrakezdhessék életüket a hazájukban - mondta, hozzátéve, hogy ezen önkéntes visszatéréseket a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) koordinálja.

Tájékoztatása szerint az uniós felajánlás nem vonatkozik azokra, akik Törökország azon bejelentését követően lépták át a görög-török határ, miszerint Ankara többé nem állja útját az Európába igyekvőknek.

Az EU nincsen felkészülve egy, a 2015-ben tapasztalthoz hasonló újabb menekülthullámra. Az Európai Bizottság ezért még áprilisban javaslatokat fog bemutatni egy új, közös európai migrációs és menekültügyi politikára - szögezte le.

Az uniós biztos továbbá "jó kezdetnek" nevezte hét uniós tagállam - Németország, Franciaország, Írország, Finnország, Portugália, Luxemburg és Horvátország - azon bejelentését, amely szerint összesen legalább 1600 gyereket vesznek át a görög szigetek túlzsúfolt menekülttáboraiból. Véleménye szerint a felajánlás jelentős kifejezése a Görögországgal való szolidaritásnak.

Négy éve - az EU és Törökország migrációs egyezségének megkötése és a balkáni országok határzárainak bevezetése óta - nem próbált egyszerre ennyi ember illegális úton az EU területére jutni.

A menekülttáborok túlterheltsége miatt Görögország március elején bejelentette, hogy áprilisig nem fogad új menedékjog iránti kérelmeket.