A görög pénzügyminisztérium közleménye szerint október 1-től a lakosság már korlátozás nélkül vehet ki számláiról Görögországban. Eddig a felső limit havi 5 ezer euró volt, amit júniusban növeltek az addigi 1800 euróról. A külföldre utazók az eddigi 3 ezer euró helyett 10 ezer eurót vihetnek ki az országból októbertől, amikortól külföldön saját számláikról már 5 ezer eurót vehetnek fel a pénzintézeteknél havonta a görögök.

A külföldi átutalások legnagyobb napi engedélyezett összege 40 ezer euróról 100 ezer euróra nő októbertől. Az ország egyébként nemrég tette meg ismét első önálló lépéseit a pénzpiacokon.

A tőkekorlátozást 2015. június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett. 2014 novembere és 2015 júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök, attól tartva, hogy Görögország kiesik az euróövezetből.

A görög jegybank legfrissebb adatai szerint idén július végén 130,24 milliárd eurót tettek ki a bankbetétek, ami 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A tőkekorlátozás segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek, lefékezte például a gazdaságot, a hazai össztermék (GDP) zsugorodni kezdett.

A tőkekorlátozások teljes feloldására csak azután kerülhet sor, ha sikerül megteremteni a pénzügyi és makrogazdasági stabilitást - közölte a görög pénzügyminisztérium.