Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi gazdasági visszaesés kevésbé bizonyult mélynek még a szigorú járványvédelmi korlátozások ellenére is, mint azt az Európai Bizottság és a Bank of Greece is korábban jelezte. Mindkét előrejelzés 10 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített 2020-ra. A Bank of Greece azonban optimistább az idei növekedés tekintetében mint az Európai Bizottság, amely 3,5 százalékos növekedésre számít az idén Görögországban - írta az MTI.

“A növekedés üteme három fő tényezőn múlik. Az oltások terítésének a felgyorsításán, a költségvetési támogatási programok folytatásán, valamint a helyreállítási alap gyors felhasználásán” - jelentette ki Yannis Stournaras, a görög jegybank kormányzója. Elmondta, hogy a költségvetési deficit a járvány hatásainak enyhítésére bevezetett támogatások miatt az idén 5,5 százalékos lehet GDP-arányosan a tavalyi 7,0 százalék után.

A görög kormány tavaly novemberben ismét életbe léptette a járványvédelmi korlátozásokat, de kevésbé szigorúbb eszközökkel mint számos más európai országban.

“Az elhúzódó ideig érvényben tartott korlátozások a járvány dinamikájával és az oltások terítésével szemben támadt kételyekkel együtt elbizonytalanítják a gazdasági szereplőket, ami önmagában is lassítja a növekedést” - mondta Stournaras.

A bankszektor pénzügyi helyzetéről szólva a jegybank kormányzója elmondta, hogy a rosszhitel-állomány aránya az idén 25 százalékra csökkenhet a tavalyi 30,2 százalékról.

A járvány elmúltával pedig, az elkövetkező években a görög gazdaságnak két fő kockázati tényező kezelésével kell majd szembe néznie elmondása szerint: a válság során életképtelennek bizonyult vállalkozások tönkre menetelével, valamint az alacsony képzettséget igénylő élőmunka-intenzív ágazatokban a munkahelyek tömeges megszűnésével.