Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter vasárnap tévényilatkozatban jelentette be a minimálbér emelésének szándékát. Összeget nem mondott, de megerősítette, hogy tárgyalásokat kezdenek a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal.

A 240 milliárd eurós nemzetközi mentőprogrammal összefüggésben Görögországban korábban havi 586 euróra csökkentették a minimálbért 751 euróról. A miniszter közölte azt is, hogy helyreállítják a kollektív szerződések rendszerét.

A múlt vasárnapi választások után hivatalba lépett új görög kormány egy hét alatt már leállított néhány privatizációt, és bejelentette több ezer, korábban elbocsátott állami alkalmazott visszavételét. Az adósság körüli diplomáciai offenzívát a görög pénzügyminiszter kezdi vasárnap Párizsban, majd hétfőn Londonba utazik.

A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz pénteken telefonon beszélt az Európai Központi Bank (ECB) elnökével arról, hogy megállapodást szeretne az adósság ügyében. A jövő héten maga is ellátogat Rómába is Párizsba. Ott valamelyes rokonszenvet remél, miután tavaly mind az olasz, mind a francia kormány hangot adott véleményének, hogy az euróövezetben általában is olyan költségvetési politikára lenne szükség, amely nem akadályozza a gazdasági növekedést.

A görög kormányfő rövidesen találkozik az Európai Bizottság elnökével is, de még nem tudni, mikor keresi fel a német kancellárt.

Angela Merkel egy szombati lapinterjúban azt mondta, Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, de adósságleírást nem tartott lehetségesnek.

A német Bild am Sonntag című lapban vasárnap megjelent reprezentatív felmérés szerint a németek 62 százaléka támogatja Görögország euróövezeti tagságát, de 68 százalékuk ellenzi a görög adósság leírását.