A Bloombergnek nyilatkozó elemzők 0,3 százalékot prognosztizáltak a 0,8 százalékos februári zsugorodás után. A varsói jegybank, korábbi óvatosságát félretéve, immár nyitottnak mutatkozik kamatcsökkentési ciklusa folytatására. Marek Belka (képünkön), a bank elnöke, aki korábban inkább a tartás pártján állt, nemrégiben azt mondta, hogy a gazdasági kilábalás esélyeit mérlegelve hozzák meg következő döntésüket. A múlt hónapban éves összehasonlításban egy százalékkal nőttek az árak − februárban még 1,3 százalékos ütemet jegyeztek fel a statisztikusok és elemzők −, a nyárra 0,6 százalékos inflációt várnak. A márciusi adat 2006 júniusa óta a legalacsonyabb. A jegybank alapkamata 3,25 százalékon áll, ami a Bank of America elemzői szerint az év végére 2,5-re mérséklődhet. A bank elemzői korábban 3,0 százalékot jósoltak 2013 decemberére.

A gyenge kiskereskedelmi adat egyértelműen a hatéves csúcson, 14,3 százalékon álló munkanélküliségnek tudható be − vélik helyi elemzők. A varsói pénzügyminisztérium a hét elején 2,2 százalékról 1,5 százalékra csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését. A tárca indoklása szerint az eurózóna visszaeső kereslete miatt kieső export áll pesszimistább prognózisuk mögött.

Újra végveszélybe került a LOT

Helyi lapértesülések szerint a nemzeti légitársaság, a LOT a várt 151,1 millió zloty helyett legalább 200 milliós veszteséggel zárta az elmúlt évet. Ez azt jelenti, hogy a cég a korábbiak után újabb állami támogatásra szorulhat, amihez meg kell szerezni az Európai Bizottság engedélyét, enélkül csődbe megy a LOT. A vállalat két Boeing Dreamlinere az akkumulátorok hibája miatt januárban bevezetett repülési tilalom után júniusban szállhat fel először, a kiesés okozta veszteségért ezt követően kérhet kártérítést a lengyel légitársaság.