Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyben a következő meghallgatás napját a törvényszék augusztus 15-re tűzte ki. Fabian Picardo gibraltári főminiszter a helyi törvényhozásnak a nap folyamán arról számolt be, hogy Londonban találkozott az iráni kormány képviselőivel a konfliktus enyhítése érdekében. Reményét fejezte ki, hogy konstruktív együttműködéssel el tudják majd érni a tankhajó elengedését.

A Grace 1 nevű tartályhajót a brit haditengerészet foglalta le július 4-én Gibraltárnál annak gyanújával, hogy az Szíriába akarta szállítani rakományát - 300 ezer tonna kőolajat - , megsértve az Európai Unió által az Egyesült Államok kérésére a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat. A hajó lefoglalása miatt az iráni külügyminisztérium bekérette a teheráni brit nagykövetet, és kalózkodásnak nevezve a történteket tiltakozott a hajó lefoglalása ellen.

Gibraltár hatóságai múlt pénteken óvadék ellenében szabadon engedték a hajó indiai legénységét, a kapitányt és három tisztet.

Miután Washington tavaly májusban kilépett az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodásból, egyre feszültebb a viszonya Teheránnal. Az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia bár hivatalosan továbbra is kiáll az úgynevezett atomalku mellett, a Brexit hátterében azonban egyre inkább az Egyesült Államokkal keres szorosabb kapcsolatot.