Az Európai Bizottság új tervei között az szerepel, hogy 2030-ra a korábbi 50 százalék helyett 55 százalékkal kelljen csökkenteni ügyegházhatású gázokat. A javaslat benyújtásával kapcsolatban Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld átmenetért felelős alelnöke a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy a javaslatot nagyon alapos hatásvizsgálat előzte meg. Ez pedig azt mutatta, hogy bár nem lesz könnyű, de végrehajtható a javaslat. Azoknak a tagállamoknak, amelyek szerint áldozatvállalásról van szó, azokra az áldozatokra hívta fel a figyelmét, amelyeket akkor kénytelenek elviselni, ha nem csinálunk semmit. Már most, 1 százalékos átlaghőmérséklet-emelkedés mellett is szélsőséges időjárással, kiszámíthatatlan évszakokkal, szárazsággal, viharokkal, erdőtüzekkel szembesülünk. A semmittevés ára pedig sokkal magasabb, mint a cselekvésé - tette hozzá.

Új programmal áll elő a Bizottság

Azzal kapcsolatban, hogy egyes érvelők szerint nem a családoknak, hanem a nagy szennyezőknek kellene áldozatot hozniuk, TImmermans elmondta, hogy a héten az Európai Bizottság bemutatja az első terveit egy épületkorszerűsítési programmal kapcsolatban, amely a háztartási energiafogyasztást fenntarthatóbbá tenné. Ezt, mint mondta, európai szinten fogják kezelni.

Timmermans elmondta, hogy tárgyalt Budapest főpolgármesterével is az elektromobilitásról, hogy hogyan lehetne karbonsemlegessé tenni a közösségi közlekedést. Emellett Timmermans az autótöltési infrastruktúrák kiépítésének fontosságáról is beszélt, illetve az e-járművek árszintjének csökkentéséről, hogy az autóipar olcsóbban tudja forgalmazni az e-járműveket, hogy többek számára legyen elérhető.

Ezek érdekében megduplázták a fosszilis energiából való átállást segítő Méltányos Átállást Támogató Alapot, így a helyreállítási alappal együtt 1800 milliárd eurós keret áll rendelkezésre a következő 7 évben.

Van ok az óvatosságra

A következő hétéves költségvetésben a tagállamok vállalták, hogy a rendelkezésre álló források 30, a helyreállítási alapban rendelkezésre álló forrásoknak pedig 37 százalékát fordítják dekarbonizációra. A támogatások elosztásának alapja a tagországok által benyújtott terv, amit az Európai Bizottság ellenőriz. Amennyiben egy tagállam nem a programnak megfelelően használja fel a pénzt, akkor nemcsak az EU csalásellenes hivatala, az OLAF, de az Európai Bizottság is felléphet - mondta Timmermans, aki azt is hozzátette, hogy az OLAF jelentéseit megnézve van okuk arra, hogy óvatosak legyenek - "különösen Magyarország esetében".

Timmermans az előző Európai Bizottságban a jogállamiságért felelős alelnök volt, aki akkor többször konfrontálódott a magyar kormánnyal többször is. A hvg.hu-nak egy a jogállamiságra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy véleménye szerint a jogállamiság nehéz feladat, az ugyanis gyakran átfordul egy ideológiai konfrontációba a demokrácia természetével kapcsolatban. A bizottsági alelnök úgy vélte, hogy az EU még nem érett meg erre a konfrontációra. Véleménye szerint definiálni kell, hogy az EU szempontjából mit jelent a demokrácia, hogy különbséget lehessen tenni a jog uralma, azaz a jogállamiság és a jogon keresztül gyakorolt uralom, vagyis a saját igényre szabott törvények alapján történő kormányzás között.

Ha nincs független igazságszolgáltatás, ha nincs független média, akkor nincs jogállamiság sem. Ez ennyire egyszerű.

- jegyezte meg Timmermans, aki azt is hangsúlyozta, hogy erről mindenképpen kell beszélni uniós szinten, mert "előbb-utóbb nagyon komoly kihívást fog jelenteni".