Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint egy évtized után újra sikerült dokumentálni Lengyelországban egy griffmadár, prózaibb nevén: fakó keselyű látogatását – adta hírül a Notes from Poland. Egy szakértő szerint ornitológiai szenzáció, hogy Európa második legnagyobb madara, amely valaha költött is Lengyelországban, de régen kihaltnak minősül, feltűnt az országban. Jerzy Sikora erdész a Babia Góra nemzeti parkban fotózta le a madarat, amint egy döglött bárányból lakmározott, miközben a farkasok okozta károkat sasolta, azaz keselyűzte a közelben.

A madarat lefényképezte a nemzeti park személyzete is reptében, Maciej Mazul a park egyik dolgozója megjegyezte, hogy a múlt évben szintén láttak griffmaradat repülni lengyel föld felett, ám akkor nem sikerült lencsevégre kapni. Ahogy ezek a madarak felnőnek megkeresik azt az élőhelyet, ahol megfelelő táplálékot találnak - mondja Mazul. Óriási területet repülnek át, így nem véletlen, hogy a lengyel megfigyelők nem tudják honnan érkezett a „lengyel” fakó keselyű.

Ezek a griffmadarak eléggé félelmetesek. Hosszuk nagyjából egy méter, kiterjesztett szárnyuk fesztávolsága eléri 2,8 métert. Ez 30 centiméterrel több mint a fehér farkú sasé. Élőhelyük Európában a déli részeken, Spanyolországban a Balkánon és Oroszország déli részén, illetve Európa közelében Észak-Afrikában van. Lengyelországban utoljára 11 éve tűnt fel egy példány, szintén Babia Góra felett, illetve 2006-ban láttak egyet Zakopane környékén.

A 19. században a fakó keselyű még költött Lengyelországban, amikor jóval több juh élt az országban, mint manapság. Legutoljára 1914-ben láttak költő párokat, de ezt a hírt nem erősítették meg. Eltűnésüket részben az okozhatta, hogy a juhászokat kötelezték, az elhullott állatok tetemeinek eltüntetésére. A griffmadarak azért térhettek vissza Lengyelországba, mert eredeti élőhelyükön megcsappant élelem-utánpótlásuk. A szakértők nem tudják tartós lesz-e visszatérésük.