Újabb két pontban emeltek vádat Macedóniában a volt kormányfő, Nikola Gruevszki ellen. A volt kormányfő ellen így összesen már hat eljárás van folyamatban - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

Gruevszkit - aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke - májusban ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását kihasználva, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót papíron a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

QP | Quality Placement

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre való felbujtás miatt. Az ügyekre 2015-ben, az akkor még ellenzéki szociáldemokraták által kiszivárogtatott telefonbeszélgetések által derült fény.

Az újabb pontokban az "Ezüstpénz" fedőnevet viselő nyomozás során talált bizonyítékok alapján emeltek vádat. A hatóságok ebben az ügyben azt vizsgálják, hogy Nikola Gruevszki illegálisan finanszírozta-e az akkor még általa vezetett jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE), és törvényellenesen, pénzmosáson keresztül építette-e fel a pártközpont épületét.

A vád szerint Gruevszki és társai legalább 4,6 millió eurót (1,48 milliárd forint) kaptak készpénzben, majd megszervezték, hogy ezt az összeget magánszemélyek részletekben fizessék be a párt számlájára.

Azt is vizsgálják, hogy jutott Magyarországra

Az MTI csütörtökön arról is beszámolt, a macedón belügyminisztérium vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hogyan szökött meg Macedóniából és jutott Magyarországra Nikola Gruevszki volt miniszterelnök. Ezt Oliver Szpaszovszki belügyminiszter jelentette be csütörtökön, aki szerint a rendőrség és az ügyészség belső vizsgálatot kezdett. A tárcavezető szerint a macedón belügyminisztérium tárgyal a térségbeli rendőrségekkel és biztonsági szervekkel, hogy pontos képet kapjon arról, volt-e segítsége Nikola Gruevszkinek, és hogyan tudott megszökni az országból.

Gruevszkit májusban ítélték el

Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amit azonban egy nappal később a fellebbviteli bíróság elutasított. A döntést - amely szerint Gruevszkinek azonnal börtönbe kell vonulnia - a rá következő napokban többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Nikola Gruevszkit sehol sem találták, ezért november 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Egy nappal később ő maga tudatta a Facebookon, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Szkopje még aznap nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene. Egy héttel később Gruevszki szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy kérelmét kedvezően bírálták el, és megkapta a menekültstátuszt.

Az albán, a montenegrói és a szerb hatóságok későbbi közlése szerint Nikola Gruevszki november 11-én, vasárnap hagyta el Macedóniát, ahonnan Albániába, majd Montenegróba utazott. November 12-én, hétfő késő este Szerbiába érkezett, onnan kedden a kora reggeli órákban lépett ki.

Az érintett országok hatóságai közölték, hogy amikor a volt macedón kormányfő az országuk területén tartózkodott, még nem volt ellene érvényben nemzetközi elfogatóparancs.