Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány meggyőződése, hogy a járvány leküzdésének elengedhetetlen feltétele a közbizalom fenntartása. A kabinet ezért nyilvánosságra hozta az orosz és kínai oltóanyag-beszerzési szerződéseket. Így közismert, hogy a gyártók milyen feltételek mellett, milyen mennyiségben és ütemezéssel szállítják az oltóanyagokat.

Ez az információ azonban nem állhat a magyar polgárok rendelkezésére az uniós vakcinák esetében, hiszen ezeket a szerződéseket az Európai Bizottság kötötte a vakcinagyártó cégekkel, így a nyilvánosságra hozatal szabályait a szerződésben a bizottság rögzítette - fogalmazott Gulyás Gergely.

A járványhelyzet felszámolásának egyetlen jelenleg ismert eszköze a vakcina. Ezért a magyar kormány véleménye szerint a szerződés tartalmáról - különösen a szállítás menetrendjéről - az európai és a magyar nyilvánosság teljeskörű tájékoztatásra jogosult. Ezért levelében a miniszter arra kérte Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztost és rajta keresztül az Európai Bizottságot hogy hozzon nyilvánosságra valamennyi vakcinabeszerzésről szóló szerződést és szállítási menetrendet.