Trump a Fehér Házban egy más témában rendezett konferencián ítélte el nagyon határozottan a történteket. "Ezekben az időkben egységeseknek kell lennünk, össze kell fognunk, és nagyon egyértelmű, erőteljes üzenetet kell küldenünk arról, hogy semminemű politikai erőszaknak vagy fenyegetésnek nincs helye az Amerikai Egyesült Államokban" - fogalmazott.

Az elnök az MTI tudósítása szerint közölte, hogy a kormányzat "teljes erejével", anyagi és emberi erőforrásokkal nem takarékoskodva vesz részt a gyanús csomagok ügyében indított nyomozásban. "Aljasnak" minősítette a történteket, és a felelősök bíróság elé állítását ígérte. "Az amerikai nép biztonsága a legfontosabb, elsőrendű szempont számomra"- mondta.

Melania Trump is élesen elítélte a történteket. "Nem tűrhetjük ezeket a gyáva cselekedeteket" - fogalmazott. Hozzátette: "Határozottan elítélem mindazokat, akik az erőszak mellett döntenek". A first lady köszönetet mondott a titkosszolgálatoknak és a rendőrségnek azért, hogy megvédik az amerikaiak biztonságát.

Szerdán reggel robbanószerkezetet küldtek Hillary Clinton volt elnökjelölt és Barack Obama korábbi elnök címére is. Az első hírekkel ellentétben a két demokrata párti politikusnak nem az irodájába, hanem a lakására küldték a gyanús csomagot, amelyben robbanószerkezetet - az első jelentések szerint csőbombát - azonosítottak.

A két politikus nem volt veszélyben, mert a - hivatalban lévő elnököt, elődeit és azok családtagjait is védő - Secret Service munkatársai a levelek rutinellenőrzésekor felfedezték a gyanús csomagot. Hillary Clintonnak a New York városától északra eső - férjével, Bill Clinton volt elnökkel közös - chappaquai házába, Barack Obamának pedig a washingtoni villájába küldték a csomagot. A kora délelőtti órákban hasonló gyanús csomagot azonosítottak a CNN hírtelevízió New York-i szerkesztőségében, a helyiségeket kiürítették. A CNN meg nem nevezett belső forrásai szerint a robbanóanyagot a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatójának, John Brennannak szánhatták. Brennan a televízió rendszeres kommentátora.

Szerdán délelőtt kiderült: hasonló gyanús csomagokat küldtek Debbie Wasserman Schultz floridai demokrata párti és Maxine Waters kaliforniai demokrata párti képviselő, valamint Eric Holder, az Obama-kormányzat volt igazságügyi minisztere irodájába is. A héten először Soros Györgynek a New York államban lévő Katonah településen lévő villája postaládájában helyeztek el robbanószerkezetet, amelyet az egyik alkalmazott talált meg.

Az esetet terrorcselekménynek minősítették, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) keddtől terrorelhárító szakembereket küldött minden olyan New York-i helyszínre, amelynek bármi köze is van Soroshoz.

Fotó: AFP Photo/Saul Loeb