Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hathetes zárlat, ami a liszt exportját is érintette Szerbiában, és amelyet annak érdekében hoztak meg, hogy megvédjék a hazai piacot az ukrán válság miatt, nagy gondot okozott a hazai malmoknak - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Soha ekkora tartalékuk nem volt 500-as és 850-es típusú lisztből, emiatt sokan arra kényszerülnek, hogy leálljanak a gyártással. A kivitel leállása miatt természetesen bevételük sem volt, emiatt pedig sokan nem tudják fizetni a kötelezettségeiket.

A szerbiai fogyasztók többsége a 400-as finomlisztet vásárolják, abból viszont sokkal kevesebb van a gyárakban, hiszen a pékségek az 500-as lisztet használják, és abból szállítanak ki külföldre is. A zentai Žitopromet Malom képviselője, Predrag Đurović a Szerbiai Rádió és Televíziónak azt mondta mintegy 1500 tonna lisztjük van raktáron. Emiatt azon gondolkodnak felhagynak a gyártással, annak ellenére, hogy vannak tartalékaik és alapanyaguk, amely bőven kitart aratás utánig is.

Az emberek tömegesen kezdenek el vásárolni, ezért kellett a zárlat - mondta Aleksandar Bogunović, a Szerbiai Gazdasági Kamara titkára. Három hét után viszont csökkent a kereslet, emiatt a felhalmozódás. A nagyobb probléma viszont az, hogy időközben a felhasználók, vagyis Szerbia állandó vásárlói találtak másik ellátót, így most az eddigi vevőknek sem kell a szerb liszt.

A szakemberek hozzáteszik, a liszt nem tárolható sokáig, mert amint melegebbre fordul az idő, a moly is megjelenik a malmokban. A gyártók képviselői tárgyaltak a kormánnyal a kivitel engedélyezéséről. Újabb megbeszélés is lesz, amelyet kormánydöntés kellene, hogy kövessen.