A Pregnant Then Screwed nevű jótékonysági szervezet legutóbbi felmérése szerint az Egyesült Királyságban a gyermekgondozás a szülők jövedelmének akár 75 százalékát is felemésztheti – tette közzé az Euronews.

2022-ben az Egyesült Királyságnak voltak a legmagasabbak a gyermekgondozásai költségei, ezek után nem véletlen, hogy tavaly októberben több ezren tiltakoztak a brit városokban a March of the Mummies néven ismertté vált tüntetésen. Az országos tiltakozás reformot követelt a gyermekgondozás, a szülői szabadság és a rugalmas munkavégzés területein.

„A kormány eddig semmit sem tett az Egyesült Királyságban az inflációval járó többletköltségek ellen. Úgy tűnik, hogy a gyermekgondozási költségek áprilisban legalább további 10 százalékkal fognak emelkedni. Átlagosan évi 14 000 fontba (5,9 millió forintba) kerül egy gyermekgondozási hely, és úgy néz ki, hogy ez az évi költség 1000 fonttal (420 000 forinttal) fog nőni” – mondta az Euronews-nek adott interjúban Joeli Brearley, a Pregnant Then Screwed alapítója.

A felmérésben részt vevő szülők közül minden harmadik elárulta, hogy valamekkora adósságot halmozott fel a gyermekgondozási költségek fedezésére.

A Progresszív Politikai Központ becslései szerint az Egyesült Királyságban 1,7 millió nő dolgozik kevesebbet a megfizethetetlen gyermekgondozás miatt, mint amennyit egyébként dolgozna.

Mekkorák a gyermekgondozási költségek Európa-szerte?

Az Európai Unió országaiban a három és öt év közötti gyerekeknek a 90 százaléka, a három év alattiaknak pedig az egyharmada jár gyermekgondozási központokba. Ennek költségei azonban a kontinensen belül igen eltérőek. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a gyermekgondozási költségek az európai női átlagkeresetek a németországi 1 százalékától az Egyesült Királyság által produkált 52 százalékig terjednek.

Magyarország a többi országhoz képest a középmezőnyben helyezhető el, nálunk ugyanis ezek a költségek a női átlagjövedelem 9,6 százalékát viszik el.

A brit kormány próbálkozásai

Az Egyesült Királyságban a kormány az elmúlt öt évben évente 4 milliárd fontot (1,7 milliárd forintot) fordított a gyermekgondozásra, ám ez sem segített sokat a fennálló helyzeten. „A rendelkezésre álló támogatási típusok már nem igazán felelnek meg a családok igényeinek” – mondta Sarah Ronan, a Women's Budget Group projektvezetője.

Ez részben magyarázatot adhat arra, hogy az Egyesült Királyságban a becslések szerint egymillió jogosult család miért nem élt az adómentes gyermekgondozásra való jogosultságával, amely évi 2000 font (850 000 forint) támogatást jelent.

Németországi KITA-hálózatok

A spektrum másik végén olyan országok állnak, mint Németország, ahol a gyermekgondozás átlagos éves költsége mindössze 1310 euró (500 000 forint). Az egy évesnél idősebb gyermekek 2013 óta törvényesen jogosultak a helyi önkormányzaton keresztül a KITA nevű bölcsődékben való elhelyezésre. A KITA általában havi 70-150 euróba kerül, a további költségeket az állam fedezi.

Azonban a KITA-knak is megvannak a maga hátrányai, hiszen sok helyen csak kis létszámú csoportokat tudnak befogadni, ezért általában hosszú a kisgyermekek várólistája. A Német Ifjúsági Intézet 2020-ban végzett felmérése szerint a három év alatti gyermekeket nevelő szülők 49 százaléka jelezte, hogy szüksége van a KITA-ra, de csak 24 százalékuknak tudták biztosítani ezt a lehetőséget.

(Eisenkrammer Nóra)