Visszatért az influenza H1N1-es változata, amely 2009-ben világjárványt okozott. Az amerikai egészségügyi hatóságok információi szerint nincs ugyan annyi megbetegedés, mint öt évvel ezelőtt, ám jóval több a kór fiatal és középkorú halálos áldozata, mint korábban - írja a Washington Post. A tavalyinál jóval többen betegednek meg.

A megbetegedések száma ugyan átlagosan már csökken, ám egyes tagállamokban még nőtt is a betegek száma az elmúlt napokban. Az influenza általában az idősebbekre jelent halálos veszélyt, ám idén a H1N1-fertőzés miatt elhunytak 60 százaléka 18 és 64 év közötti.

A Duke Egyetem kutatóinak felmérése szerint a november 1. és január 8. között kórházba kerültek átlagéletkora mindössze 28,5 év volt és a korábbinál jóval nagyobb volt kockázata annak, hogy a betegek komplikációkat szenvednek el. A páciensek 40 százaléka került az intenzív osztályra, míg 2009-ben csak 20 százalék volt ez az arány.

Öt nap alatt

Az először sertésekben felfedezett vírustörzs különösen keményen csapott le a Kaliforniában, ahol eddig 243 olyan áldozatot szedett, aki nem töltötte be a 65. életévét. További 41 esetet nem erősítettek meg a hatóságok. A 2012-2013-as szezonban csak 26-an haltak meg a sertésinfluenza miatt február közepéig, 2011-2012-ben kilencen, míg 2009-2010-ben 527-en.

San Francisco egyes részein olyan sok eset volt, hogy az ágyak fölé kifeszített sátrakkal szigetelték el az influenzás betegeket másoktól, hogy ne adják tovább a vírust. Sacramentóban az intenzív osztályok alig tudták ellátni az influenza szövődményeiben szenvedő betegeket. Egyiküket, egy 47 éves üzletkötő nőt öt nap alatt vitte el a fertőzés. Családtagjai szerint ezt megelőzőek kiváló egészségnek örvendett.

A napokban azonban érkezett egy még az előbbieknél is ijesztőbb hír. A kínai hatóságok jelnették, hogy egy 73 éves nő meghalt a madárinfluenza eddig ismeretlen változata, a H10N8 okozta fertőzésben. A kórokozót egy baromfipiacon szedte össze. Ha az új vírustörzs képessé válna az emberről emberre terjedésre, az óriási veszélyt jelentene. A kínai kutatók szerint nagy az esélye annak, hogy H10N8 világjárványt okoz.