Állami szinten, nyíltan zajlott a sportolók doppingolása az egykori NDK-ban, a gyerekek életének tönkretételééért, az akkori gaztettekért komolyabban senki sem lakolt meg - olvasható a portál összeállításában.

A témát az a közelmúltban Németországban bemutatott dokumentumfilm hozta újra felszínre, amelyben az  női súlylökésben Európa-bajnok Heidi Krieger szerepel, akinek a szteroidok olyan szinten borították fel a hormonműködését, hogy 1997-ben nemváltoztató műtéten esett át, s jelenleg Andreas Kriegerként él.

Az állami szintű doppingolás első perióduában, az anabolitikus fázisban stimulánsokat, például amfetamint alkalmaztak, 1964-tól pedig tesztoszteronnal folytatták az emberkísérleteket.

Körülbelül 12 ezer sportolót vontak be a programba, amelyből 2000 szenvedett maradandó károsodást, vagy halt bele az évek során. A programba már 12-15 éves kortól választottak be gyerekeket, akiket anabolitikus szerekkel tömtek.

Minden évben legalább 1500 ember vett részt a doppingfejlesztésekben, vagyis minden NDK-s, valaha olimpiát, világ-, vagy Európa-bajnokságot nyert sportoló részt kellett, hogy vegyen a programban, ami szörnyű dolgokat művelt a testükkel.

A kalapácsvető Detlef Gerstenberg mája súlyosan károsodott a doppingszerektől, ami alkohollal kombinálva májrákot okozott. Gerd Bonk, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok súlyemelő súlyos cukorbetegségben szenvedett, nyugdíjasként számos betegséggel küszködött, végül 63 évesen halt meg.

Margitta Pufe az 1980-as, moszkvai olimpián bronzérmes női súlylökő mája olyan súlyosan károsodott, hogy lánya fél oldalára bénán született. Az úszó Martina Gottsch gyermeke deformált lábakkal jött a világra.

Az állami dopping az NSZK-t sem kerülte el,  2013-ban publikálták a Humbold Egyetem tanulmányát, mely szerint a szisztematikus doppingolás az 1970-es évektől kezdődött, amikor megalakult a Belügyminisztérium alá vont Német Szövetségi Intézet Sporttudományi Kara (BISp). A vizsgálat szerint 516 olyan esetet találtak, amely egészen a 90-es évekig az NDK-s mintára, tudatosan adott be sportolóknak teljesítményfokozó szereket.

További részletek itt.

Fotó: Napi.hu/ Ajpek Orsi