Az ülésről kiadott zárónyilatkozat szövege szerint "a kormányfői tanács eltökélt abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket a kereslet csökkenésére és a befektetési kedv hanyatlására reagálva, különös tekintettel az unió iparára" - idézett a nyilatkozatból az MTI-Eco.

Kiemelte a nyilatkozat a kormányfők arra vonatkozó eltökéltségét is, hogy átfogó és célzott módon megvédik az EU pénzügyi rendszerét és a betéteseket. Megerősítette a tanács, hogy következetesen végre kell hajtani azt a programot, amelyet az euróövezetet alkotó országok állam- és kormányfői dolgoztak ki a múlt hét végén - ennek lényege a bankközi hitelek állami garantálása és szükség esetén a bankok újratőkésítése a banki csődök megakadályozására.

Azt is leszögezték, hogy a pénzügyi stabilitást garantáló szabályokhoz ragaszkodni kell, de azokat kellő rugalmassággal kell alkalmazni. Miközben a mélyebb recesszió elleni megelőző lépések fontosságát hangsúlyozták, bejelentették a csúcstalálkozón azt is, hogy a válságok elmélyülésének megelőzése érdekében az Európai Bizottság elnöke, az Európai Központi Bank elnöke, az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke és a mindenkori uniós elnökség vezető illetékesének részvételével létrehoznak egy magas szintű csoportot, amelyet bármely tagállam aktiválhat, és amelyben - mint Göncz Kinga külügyminiszter fogalmazott - azonnali és bizalmas információáramlást és döntéshozatalt biztosítanak.

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az eurócsoport jelenlegi elnöke mindazonáltal az ülés után határozottan leszögezte: továbbra sincs szó átfogó, uniós gazdaságélénkítő program indításáról. Az EU álláspontja eddig is az volt, hogy a jelenlegi válság kezelése összehangolt, de tagországokra szabott, nemzeti intézkedésekkel lehet a leghatékonyabb.

A zárónyilatkozat megerősítette, hogy az unió támogatja és sürgeti egy "új Bretton Woods", a nemzetközi pénzügyi rendszert új alapokra helyező nemzetközi csúcstalálkozó megrendezését. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a vezetése alatt álló testület több szabályozási javaslatot tett vagy fog tenni egyebek között a tőkemegfelelőségi irányelvre, a betétbiztosítás terén, illetve a hitelminősítő ügynökségek vonatkozásában.

Az EU szolidárisnak mondta magát Izlanddal, de sürgette, hogy a bajba került szigetország tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit.