Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, csütörtökre egy nap alatt 507 új esetet azonosítottak, így a fertőzöttek száma elérte a 13 691-et - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

A betegségben elhunytak száma 13 új esettel 340-re nőtt, míg eddig 2396-an gyógyultak fel, közülük 299-en az elmúlt napban. Az új fertőzöttek között 109 egészségügyi dolgozó van, körükben a megfertőződöttek száma már elérte a 2660-at.

A legtöbb fertőzöttet az előző napon az ország déli részén fekvő Odessza és a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyékben regisztrálták, egyaránt 63 esetet. Az országban továbbra is az utóbbi megye a legfertőzöttebb régió, a betegek száma már meghaladta a kétezret. A második helyen a főváros, Kijev áll jelenleg 1675 azonosított esettel. Vitalij Klicsko főpolgármester szavai szerint Kijevben a helyzet hullámzó, hol több, hol kevesebb a napi növekmény a fertőzöttek számában. Eddig 29-en haltak bele Kijevben a betegségbe.

Hatszáz fertőzött Kárpátalján

A tárca adatai szerint Kárpátalja megyében eddig 600 fertőzöttet regisztráltak, 13-an haltak meg, és 86-an gyógyultak fel.

A kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexumban - ahol áprilisban több mint százan fertőződtek meg, és halálos áldozatai is voltak a betegségnek, ami miatt karantén alá vonták az egész létesítményt - újabb 17 ember tesztje lett pozitív. A miniszter közölte, hogy az új fertőzöttek a korábban azonosított betegektől kapták el a vírust a kolostorban, ahol az elmúlt időszakban már önelszigetelésben voltak, és az ismételt teszt mutatta ki náluk a fertőzöttséget. Hozzátette, hogy a kijevi városvezetés szigorítani fogja a Lavrára elrendelt karantént.

Súlyos problémák az egészségügyben

Irina Mikicsak egészségügyi miniszterhelyettes a csütörtöki tájékoztatón arról beszélt, hogy az egészségügyi alkalmazottak körében tapasztalható nagyarányú fertőzöttségnek összetett oka van Ukrajnában. Szavai szerint egyrészt az, hogy körükben több tesztet végeztek el, mint máshol. Több fertőzött köztük tünetmentes. Másfelől viszont a fő problémának azt nevezte, hogy Ukrajnában éveken át alig költöttek az orvosok és ápolók védőfelszerelésére, erre a különböző szintű költségvetéseknek kevesebb mint egy százalékát fordították. Hangsúlyozta, hogy a tárca jelenlegi vezetése most olyan hiányosságoknak a következményeivel szembesül, amelyek éveken át halmozódtak fel.

A parlament az ellenzék kezdeményezésére összehívott ülésén csütörtökön törvényjavaslatot fogadott el, amelyben kötelezővé teszi a lakosság tömeges tesztelését a koronavírus kimutatására, mégpedig kiemelten az egészségügyben dolgozók számára. Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 336 tagja támogatta. A törvényjavaslat emellett rendelkezik arról, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik a koronavírus elterjedése elleni küzdelemben való részvételük miatt kórházba kerültek vagy önelszigetelésbe kényszerültek, a 100 százalékos átlagbér mértékében részesüljenek támogatásban. A javaslat ezen felül lehetővé teszi, hogy orvos gyakornokokat és önkénteseket is bevonjanak a járvány elleni küzdelembe. Ukrajnában egyes elemzők szerint más országokhoz mérten túl kevés tesztet végeztek eddig koronavírusra - írta az MTI.

Az ukrán határőrszolgálat csütörtökön arról számolt be, hogy három újabb charterjárattal több mint 470 ukrán állampolgárt evakuáltak külföldről. Előző nap Kanadából, Norvégiából és Indiából térhettek haza repülőgépeken ukránok. A hazatérőknek két hétre vagy karanténba kell vonulniuk egy kijelölt intézményben, vagy választhatják az önelszigetelést otthonukban, ahol viszont a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül ellenőrzik őket a hatóságok, hogy betartják-e az előírásokat.