A múlt héten napvilágot látott, vártnál kedvezőbb európai munkaerő piaci adatok hatással lehetnek az Európai Központi Bank (ECB) holnapi döntéséire is. A USB Wealth Management szakértői rámutatnak arra, hogy a 9,8 százalékos munkanélküliségi ráta alacsonyabb annál, mint amit az ECB szeptemberi előrejelzésében jövő év egészére vár átlagosan, s az elmúlt hét évben a legalacsonyabb.

A nagybank elemzői szerint az adat várhatóan hatással lesz az ECB csütörtökön napvilágot látó új előrejelzéseire is. A vártnál gyorsabban emelkedő foglalkoztatottság egyes régiókban arra utal, hogy néhány helyen az úgynevezett kibocsátási rés (output gap, azaz az adott gazdaság kibocsátási kapacitása és valós kibocsátása közötti eltérés) gyorsan zárulhat, ami viszont ezeken a helyeken az infláció vártnál gyorsabb emelkedését eredményezheti.

Ennek hatására a szigorúbb monetáris politikát sürgető tagok az ECB kormányzótanácsában azzal érvelhetnek, hogy az olaj árának emelkedése miatt 2016-ban és 2017-ben emelkedő inflációt 2018-2019-ben a maginfláció emelkedése is követheti - vélik a UBS szakértői a Bloomberg tudósítása szerint.

Az ECB már korábban felfigyelt a folyamatra, szeptemberben publikált összefoglalójukban már megpróbálták kideríteni a jelenség okát. Az egyik ezek közül szerintük az, hogy köszönhetően a Németországban és Spanyolországban (s kis részben Olaszországban) véghezvitt reformoknak a munkaerő piac gyorsabban tud reagálni a gazdaság egészének teljesítményingadozásaira. Másrészt hosszabb tavú okok is szerepet játszanak benne, például az, hogy a gazdasági növekedésben egyre nagyobb a szolgáltatási szektor részesedése.