A következő öt évben összesen 2 százalékos pótlólagos gazdasági növekedést szeretnének elérni a G20-országok pénzügyminiszterei és központi banki vezetői - derül ki a húsz legnagyobb fejlett és felzárkózó ipari ország Sydneyben rendezett találkozójának záróközleményéből.

Mint egy név nélkül nyilatkozó forrás a Reuters brit hírügynökségnek vasárnap elmondta, a miniszterek a cél elérése érdekében ígéretet tettek arra, hogy további konkrét intézkedéseket hoznak a foglalkoztatás és a beruházások szintjének növelése érdekében.

A forrás szerint a világ gazdaságának 85 százalékát adó országok állásfoglalása azt mutatja, hogy a nemzetközi pénzügyi válság idején bevezetett megszorító intézkedések legnehezebb időszakán már túlvannak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint idén 3,75, jövőre pedig 4 százalékos lehet az átlagos gazdasági növekedés világszinten. A mostani állásfoglalás szerint ezt évi akár fél százalékkal növelni lehetne új szerkezeti reformok bevezetésével.

Az ausztráliai találkozón ismét felvetődött a legnagyobb feltörekvő országok azon igénye, hogy jussanak nagyobb szavazati súlyhoz az IMF-ben. A résztvevők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy ez a folyamat egyelőre (az amerikai kongresszusban) elakadt.