Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének csütörtökön közölt adatai szerint az amerikai szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 64 pontra, rekordszintre nőtt májusban az áprilisi 62,7 pontról. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 63 pontra számítottak májusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe ténylegesen a feldolgozóiparon kívüli szektort fedi le, azaz a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

A BMI alindexei közül az üzleti aktivitást jelző mutató az áprilisi 62,7 pontról 66,2 pontra ugrott, a bekerülési árak változását tükröző mutató értéke 76,8 pontról 80,6 pontra nőtt, az új megrendelések mutatója az áprilisi 63,2 pontról 63,9 pontra emelkedett, a foglalkoztatottsági mutató értéke 58,8 pontról 55,3 pontra süllyedt.

A szolgáltatóipari szektor állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén csütörtökön ismertette az amerikai szolgáltatóipar BMI-adatait. A kizárólag a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok körében végzett felmérés végleges adatai szerint a beszerzésimenedzser-index értéke az áprilisi 64,7 pontról 70,4 pontra emelkedett, meghaladta az elemzői várakozások átlagában szerepelt 70,1 pontot. A már korábban ismertetett feldolgozóipari adattal együtt kezelt kompozit BMI 68,7 pontra nőtt az áprilisi 63,5 pontról, jobb lett az elemzői várakozások átlagában szerepelt 68,1 pontnál.