Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2016-ig összesített adatok alapján a leggyorsabb ütemben Európában, Észak-Amerikában és az Ázsia-Csendes-óceán térségében növekedett a legfontosabb faipari termékek (ipari gömbfa, fűrészáru, farostlemezek és pellet) előállítása, ami köszönhető a pozitív gazdasági folyamatoknak, Kelet-Európa kibővült termelési kapacitásainak, különösen az úgy nevezett OSB lapok (irányított szálelrendezésű lap, angolul Oriented Standard Board) esetében, illetve a bioenergia iránti keresletnek.

Globálisan az összes faipari termék előállítása újra meghaladta a 2008-2009-es válság előtti szintet - mondta Mats Nodberg, a FAO erdészeti szakértője. A növekedés üteme 2016-ban megduplázódott és ez a trend nagy valószínűséggel folytatódik 2017-2018-ban is.

Leginkább a bútoripar által kedvelt forgácslapok és OSB lapok vannak terjedőben: 2015-ben globálisan még alig 0,3 százalékkal nőtt a forgácslapok előállítása, ami 2016-ra 8 százalékra ugrott, az OSB lapoknál 7 és 10 százalék volt a termelés bővülésének mértéke. A növekedést a kelet-európai (például oroszországi) új fűrészüzemek és a bővülő kínai és észak-amerikai termelés fűtötték.

Így Oroszország megelőzte Kanadát és Németországot és a világ harmadik legnagyobb forgácslap előállítója és felhasználója lett, Kína és az Egyesült Államok után. Kanadában is két számjegyű növekedést produkált a szektor a 2014-2016-os időszakban, ez főleg az amerikai gazdasági élénkülésnek, az építkezések felfutásának köszönhető. Az éves növekedésben azonban Kína lett a csúcstartó, ahol 42 százalékkal nőtt a forgácslapok előállítása 2012 és 2016 között.

A fapellet-előállítás is gyorsan nőtt az elmúlt években, hogy az EU által meghatározott megújuló energia célok teljesíthetők legyenek. Így 2016-ban globálisan 6 százalékos volt a bővülés, 29 millió tonna a teljes előállítás. A pellet iránti kereslet Ázsiában is 17 százalékkal nőtt. Korea előrelépett a harmadik helyre a világ legnagyobb fapellett importőr országainak listáján, az Egyesült Királyság és Dánia után - közölte a FAO.

Fotó forrása: StockSnap.io.