A termelői árak nyolc hónap folyamatos lassulás után márciusban először emelkedtek. Az adat mérsékelte azokat a félelmeket, hogy a világ második legnagyobb gazdaságába visszatérhet a defláció a hazai kereslet lanyhulása miatt.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy a termelői árak tavaly márciushoz képest az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,4 százalékkal emelkedtek. Februárban a növekedés 0,1 százalék, 29 hónapja a legkisebb volt.

Havi összevetésben 0,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak, először jegyeztek fel növekedést négy hónap mérséklődés után.

Márciusban gyorsult a fogyasztói áremelkedés, amit elsősorban a sertésvész miatti kényszervágások hatására csökkenő kínálat okozta áremelkedés váltott ki.

Éves összehasonlításban 2,3 százalékos emelkedést mértek, ami öt hónapja a legmagasabb. Az elemzők 2,4 százalékot vártak a februári 1,5 százalék után.

Márciusban a sertéshús ára 5,1 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami az első emelkedés 25 hónap folyamatos árcsökkenés után, az élelmiszerek pedig összességében 4,1 százalékkal drágultak - írta az MTI.