Áprilisban a három euróövezeti beszerzésimenedzser-index (BMI) közül kettő erősödött.

 

A feldolgozóipari BMI hétfőn közölt áprilisi végleges értéke 15 havi mélypontra süllyedt, 55,5 pont lett, gyengébb a márciusi 56,5 pontnál. A szolgáltatóipari BMI 57,7 pontra, nyolchavi csúcsra erősödött a márciusi 55,6 pontról.

 

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett áprilisi kompozit BMI 55,8 pont lett, ami héthavi csúcs, magasabb a márciusi 54,9 pontnál.

 

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig a növekedését jelzi.

Az euróövezetben áprilisban a legmagasabb kompozit mutató Franciaországban volt, 57,6 ponttal, ami 51 havi csúcsnak számít.

A spanyol összesített mutató kéthavi csúcsra, 55,7 pontra került. Négyhavi csúcsnak felel meg az 54,5 pontos olasz kompozit mutató. Ugyanez az index Németországban háromhavi mélypontra, 54,3 pontra süllyedt.

 

Az áprilisi 55,8 pontos kompozit mutató 0,7 százalékos gazdasági növekedést feltételez az euróövezetben a második negyedévben az első negyedévi 0,4 százalékos emelkedés után - írja az MTI.