Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A WTO malmai sem őrölnek túl gyorsan: a napokban jelentették be, hogy az Európai Uniónak adtak igazat egy még 2014-ben benyújtott Oroszországgal szembeni passzal kapcsolatban. Az EU szerint Moszkva magasabb vámot vet ki az EU területéről érkező bizonyos importárukra, mint amekkorát a WTO-szabályok bertása mellett alkalmazhatna. Ezek közé tartoznak a dohánykészítmények, a pálmaolaj és a hűtőszekrény.

Ez a világszervezet első Oroszországot érintő döntése 2012 óta, amikor az ország belépett a WTO-ba. A felek korábban hónapokon át próbálták megoldani a nézeteltérést kétoldalú tárgyalásokon, ám amikor az ukrán válság elmérgesedése, a Krím félsziget orosz elcsatolása és a délkelet-ukrajnai polgárháború miatt megromlott a viszonyuk, megszakadtak az egyeztetések.

Az EU korlátozta bizonyos termékek és - főként pénzügyi szolgáltatások - oroszországi exportját, amire válaszul a Kreml az uniós élelmiszerek jelentős részét tiltotta ki az országból. Ezek a kölcsönös  szankciók azóta is érvényben vannak.

Az Európai Unió összességében 12 vádat fogalmazott meg WTO-s beadványában, amelyek közól a genfi bírálók 11-gyet ismertek el megalapozottnak. Öt érintett tarifát Oroszország időközben megváltoztatott. Moszkvának 60 napja van arra, hogy leszállítsa a bírált vámokat vagy fellebbezzen a WTO döntése ellen.

Az EU-ból évente 240 millió euró értékű dohányterméket, 150 millió euró értékű hűtőszekrényt és 50 millió eurót érő pálmaolajat exportálnak Oroszországba.