Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz bankszektort sújtó büntetőintézkedéseket tervezik fokozni, és a következő, immáron hatodik szankciós körben már benne lesz a legnagyobb orosz bank, az összes orosz bankszámla 37 százalékát kezeli Sberbank is - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Bild am Sonntagnak.

A politikus utalt arra is, hogy ebben a szankciós körben már az orosz kőolajexport büntetését is belefoglalhatják - írta az Euronews.

A Sberbankot az amerikai és a brit szankciók már április elején elérték, az Egyesült Királyság emellett azt tervezi, hogy 2022 végére minden Oroszországból érkező szén- és kőolajimportját befejezi.

Az Európai Unió szövetségeseihez képest kicsit tovább kivárt, ennek a magyarázata pedig az, hogy az európai gázellátáshoz jelenleg még életszükségletként érkező orosz földgáz kifizetése a Sberbankon és Gazprombankon keresztül történik.

Az EU eddigi büntetőlistáján négy orosz bank tranzakcióinak elvágása szerepelt, ezzel eddig az orosz bankszektor 23 százalékát tudták szankcionálni - emlékeztet a BBC.