A háború miatt külföldre menekült oroszok reménykedve várják a győzelem napját, május 9-ét, amelyen hazájukban a második világháborús szovjet győzelemre emlékeznek. Abban bíznak, hogy ez lesz az a nap, amely megnyitja az utat hazatérésük előtt – derül ki a Moscow Times riportjából.

Hetek óta tartja ugyanis magát az a spekuláció, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő ezt az alkalmat fogja felhasználni arra, hogy nagy bejelentést tegyen Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával kapcsolatban.

Leginkább azt várják, hogy bejelenti: a „speciális katonai műveletek” élérték a céljukat, megvédték az orosz ajkú ukrajnai lakosságot Donbaszban, tönkreverték az ukrán hadsereget és lehetetlenné tették az ukrán elitnek, hogy csatlakoztassa országát a NATO-hoz.

Röviden: Oroszország győzött a háborúban, amit nem is neveznek háborúnak. A Törökországba emigrált IT-specialista Olga is abban bízik, hogy Putyin bejelent valamit, kérdés, mit értenek győzelem alatt.

Az orosz hadsereg tartalékos tisztje, aki azért utazott Törökországba, mert attól tartott, hogy általános mozgósítás lesz, és elviszik meghalni Ukrajnába, azt tervezi, hogy a május 9-ét megelőző napokban mindenképpen hazalátogat rokonaihoz, illetve magához vegyen ezt-azt a dolgai közül. Szerinte Putyin úgy tekint a győzelem napi katonai parádéra, mintha 1945-ben állna a Vörös tér tribünjén. Ő attól tart, hogy rosszat hoz ez a nap vagy az azt követők. A háború ugyanis eszkalálódhat.

Fontos szimbólumok

Az Ukrajna ellen indított háborút eddig sok szimbólum övezte. A támadást a Vörös Hadsereg megalakulásának napja, február 23-a után egy nappal kezdték, és sok második világháborús analógiát használnak. Például a propaganda szerint az ukrán nácik ellen harcolnak és azokban a városokban, amelyek elfoglal az orosz hadsereg, második világháborús zászlókat húznak fel a középületekre.

Az 1960-as évektől kezdve a győzelem napján nagy katonai parádékat tartanak szerte Oroszországban. Idén azt tervezik, hogy harci repülőgépek az ukrajnai invázióban a járművekre festett Z-re utaló nagy Z alakot kirajzoló alakzatban repülnek át a moszkvai Vörös tér felett. Anton Barbasin orosz külügyi szakértő szerint Putyin megszállottja a történelemnek és a győzelem napi szimbólumoknak.

Vagy igen, vagy nem

Bár az orosz hadsereg óriási számbeli és technikai fölénye ellenére eddig szerény területi nyereségeket ért el Ukrajnában, lehet, hogy az orosz államfő győzelmet hirdet. Főként azért, mert – mint Barbasin emlékeztet – a szíriai katonai beavatkozás nyomán két-három alkalommal jelentették be az ottani katona műveletek győzelmes lezárását. Putyin május 9-én megteheti, hogy győztesnek nyilvánítja Oroszországot, majd másnap ott folytatják a háborúzást, ahol előző nap abbahagyták.

Az elmúlt hetekben a harcok egyre többször átlépték az orosz-ukrán határt, az ukránok láthatóan meg-megtámadnak Oroszországban lévő határ menti célpontokat is, ami hatással van a május 9-ei ünnepségekre. A Belgorodi régió kormányzója lemondta a „hallhatatlan légó” felvonulását az ukrán határhoz legközelebb eső településeken.

Olga, az idézett IT-szakértő már nem érné be azzal, ha az orosz államfő bejelentené a győzelmet a győzelem napján, bár jobban reménykedne abban, hogy egyszer hazatérhet Moszkvába. Úgy véli azonban, hogy csak akkor lesz béke, ha az orosz hadsereg kivonul a megszállt ukrán területekről és rezsimváltás lesz Oroszországban. Anna, aki Georgiában (Grúziában) keresett menedéket, ugyanígy gondolkozik. A jelenlegi orosz vezetőknek már egy szavát sem lehet elhinni. Bízik a hazatérésben, ennek jegyében törleszti korábban felvett jelzáloghitelét, de szerinte csak akkor juthat haza, ha Vlagyimir Putyin már nem fog Oroszország élén állni.

A helyzet feszült. A frontvonal csak kicsit, taktikai jelleggel mozog, közben azonban intenzív harc folyik. Konzervatív becslések szerint is naponta legalább száz orosz katona esik el, veszteségeik a többszörösét teszik ki az ukrán hadseregének - mondta Olekszij Melnyik, a kijevi Razumkov Központ vezető katonai szakértője Népszavának.Szavai szerint ez megfelel a klasszikus hadviselés törvényeinek: a védekező fél kevesebb embert veszít. Az a nagy orosz támadás, amelyről április közepén még azt feltételezték, hogy május 9-ig jelentős sikert eredményez, a valóságban meglehetősen gyengén folyik. Ennek alighanem az az oka, hogy Oroszország már nagyobbrészt kimerítette támadó kapacitását, s most menet közben próbálja korrigálni a célokat és a taktikát.