Ahogy az orosz tankok elkezdték felszántani Ukrajna földjét Vlagyimir Putyin összehívta az ország leggazdagabb üzletembereit a Kremlbe egy óriási terembe, hogy egyeztessen velük az országra akkor még csak váró gazdasági sokkról. Az orosz államfő vagy tíz méterre ült a talpig maszkba öltözött oligarcháktól a járvány miatt tartott biztonsági távolságra hivatkozva, ám valójában meglehetősen megalázó helyzetbe hozva tárgyalópartnereit, akik úgy festettek, minta eligazításon ülnének.

Azt mondta nekik, hogy „nem volt más választása”, mint hogy elrendelje a hadsereg támadását Ukrajna ellen, és ha a jelenlévők meg akarják tartani az üzleteiket, akkor nekik sincs – idéz a Financial Times egy a résztvevőktől tájékozódó forrást. Értelmetlen volt a találkozó, Putyin valójában azt mondta, így cselekedett, mert sehogy máshogy nem akart cselekedni. Ő így gondolkodik. Ez követően jöttek az oligarchák életét megkeserítő nyugati gazdasági szankciók, amelyek egyik nyilvánvaló célja, hogy a súlyos károkat elszenvedő gazdasági elit nyomást gyakoroljon Putyinra háborús politikájának megváltoztatása érdekében.

A találkozón azonban az is kiderült, hogy az államfő nem igazán tűri el szembeszegülést. Világossá tette, hogy azt az üzletembert, aki tartózkodik a szankciók sújtotta vállalatokkal üzletelni, megbüntetik, cserébe állami segítséget ígért az anyagi károk enyhítéséhez. Valójában emlékeztette az oligarchákat, hogy ki a „gazda” a viszonyukban. Petr Avenen és Vlagyimir Jevtusenkovon kívül, akik még az 1990-es években alapozták meg karrierjüket, az orosz bankrendszerben és energiaiparban érdekelt részt vevők mindegyike ezt követően gazdagodott meg. Egy részük Putyin belső bizalmi köréhez tartozik.

Halvány kritika

Mihail Firdman, Aven üzleti partnere általánosságban bírálta ugyan a háborút – négy nappal a kirobbanása után, amikor már kiderült, hogy az orosz hadsereg villámháborús tervei kútba estek –, ám nem támadta az orosz államfőt közvetlenül, mert szerinte úgyse lenne ennek hatása a politikai döntéshozatalra, miközben alkalmazottai bajba kerülhetnének, ha a cégein vernék el a port „renitenskedése” miatt.

Senki sem akar üzleti értelemben szenvedni, de a hatalom üzenete az, hogy ezt kell tennünk – mondta egy vezető bankár a brit üzleti lapnak. Az amerikai szankciós listán lenni egyfajta státuszszimbólumnak számít, aki nem tud ilyet felmutatni, az gyanús a hatalom szemében. Mindez jól mutatja hova jutott Putyin és az oligarchák viszonya az orosz vezető 2000-es hatalomra kerülése óta. Az 1990-es években a szovjet vagyon spontán privatizációja termelte ki az ország első oligarcha rétegét, amely szabadon érvényesítette befolyását a gyenge Borisz Jelcin elnök környezetében.

Vlagyimir Putyin azonban vasmarokra fogja az oligarchák csokrát, a legrosszabbul Mihail Hodorkovszkij járt, akit adó- és egyéb csalási vádakkal perbe fogtak, elvették a vagyonát, majd tíz évet börtönben töltött. A külföldi megfigyelők szerint nagyobb részt politikai kirakatperről volt szó, hogy megtanítsák az orosz elitnek, ki az úr a házban.

Két lehetőség

Így aztán – ahogy egy, a Kremlhez közelálló forrás fogalmaz – az okos oligarchák megértették, hogyan működnek a dolgok Putyin alatt, a buták pedig már nem oligarchák. Akinek nem tetszett az új rendszer, az vagy börtönben van, vagy börtönben volt. Egy valami nem változott: a vagyon az orosz gazdaságban éppen olyan koncentrált maradt Putyin alatt, mint amilyen előtte volt.

A fejenként legalább 100 millió dollárral (34,4 milliárd forint) vagyonnal rendelkező 500 leggazdagabb orosz kezében van a háztartások javainak 40 százaléka – derült ki a Boston Consulting Group tanácsadó cég tavalyi becsléséből. Ez azt jelenti, hogy az orosz szupergazdagoknak több van a zsebükben, mint a hozzájuk hasonlóknak átlagosan a világon. Ehhez azonban nem társul politikai hatalom.

Hiába akarnák az orosz oligarchák, hogy Putyin változtasson a politikáján, képtelenek lennének rábírni erre – véli a Financial Times forrása. Képzeljük el, hogyan panaszkodnának Putyinnak! - mondja egy olyan európai ország diplomatája, amelyben sok orosz üzletember tart nagy vagyonokat. Vlagyimir Vlagyimirovics, lenne kedves átgondolni, amit csinál! Ötmilliárd dolláros vagyonomból négymilliárdot elvesztettem. Mire a megszólított azzal a kérdéssel válaszolna:

Szeretné megtartani a megmaradt egymilliárdot?

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.