Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz gáz továbbra is nagy mennyiségben áramlik Ukrajnán keresztül az európai fogyasztókhoz – írja a Wall Street Journal. Ez aggodalomra ad okot a lap szerint, olyannyira hogy az északnyugat-európai piac határidős gázkontraktusait a pénteki záráshoz képest 42 százalékkal, megawattóránként több mint 270 euróra, azaz 293 dollárnak megfelelő összegre emelték hétfőn. Korábban az árak 345 euróra is emelkedtek már.

A kereskedők most attól tartanak, hogy ezek a szállítások megszűnhetnek, ha Oroszország fokozza a harci cselekményeit, illetve: a Moszkvával szembeni nyugati szankciók miatt elakadhat a más vezetékeken keresztül szállított orosz gázellátás is. Az olyan alternatívák, mint az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz, nehezen tudnák betölteni az orosz export megszűnésével keletkező űrt, és hatalmas költségekkel járnának, mivel Európa más gázfogyasztó régiókkal versenyezne a szűkös készletekért - írja a WSJ.

A FactSet 2013-ig visszanyúló adatai szerint péntek előtt az árak soha nem lépték át a 200 eurót. Tavaly előtt pedig nem volt 30 euró feletti árszinten.

Az otthonok fűtésére és elektromos áram előállítására széles körben használt üzemanyag árának emelkedése gazdasági zavarokkal fenyeget Európában, ahol az energiaigényes iparágak, köztük a műtrágya- és fémgyártók már 2021-ben csökkentették a termelést, amikor az árak jóval a hétfői gázár alatt voltak. Az emelkedés - így a WSJ, valószínűleg nehézségeket fog okozni az Európai Központi Banknak, amely a növekvő inflációval szemben óvatosabb megközelítést alkalmaz a kamatemeléssel kapcsolatban, mint a Federal Reserve és a Bank of England.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.