Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oroszországi média zászlós hajója, az állami televízió egyik legnézettebb politikai beszélgetős műsorában olyasmi hangzott el, ami teljesen ellentmond a Kremlből vezényelt propagandának. Ez a propaganda, ugye, még azt sem tűri el, hogy háborúnak nevezzék az eszetlen „speciális katonai műveleteket”, amelyek Ukrajnában zajlanak – írja a BBC. A 60 perc című talk show naponta kétszer jelentkezik stúdióvitákkal, amelyekben gátlástalanul promotálják az orosz vezetés politikáját.

A Kreml szerint az orosz hadsereg offenzívája a terveknek megfelelően halad, ám május 17-én meghívták a műsorba Mihail Hodarenok nyugalmazott ezredest, katonai elemzőt, aki egészen más képet festett a helyzetről a sok millió orosz nézőnek. Mindenekelőtt arra figyelmeztetett, hogy orosz szempontból a helyzet egyértelműen romlani fog, miután Ukrajna további katonai támogatást kap a nyugati országoktól és „az ukrán hadsereg fel tud fegyverezni egymillió embert”.

Az ukrán katonákra utalva azt mondta, hogy kétségek nélkül úgy érzik, a hazájukat védik. A harctéren a győzelem kulcsa a csapatok magas morális tartása, a katonák készsége arra, hogy a vérüket adják olyan ideálokért, amelyekben hisznek. „A legnagyobb gond Oroszország katonai és politikai helyzetével az, hogy teljes politikai elszigeteltségben vagyunk, az egész világ ellenünk van, még akkor is, ha ezt nem akarjuk elfogadni. Ezen a helyzeten változtatni kell! Nem tekinthető normálisnak az, hogy 42 ország koalíciója állt fel ellenünk, miközben katonai-politikai és katonai-technikai erőforrásaink végesek.” - fejtegette Hodarenok.

Síri csend

A katonai szakértő mondandóját síri csend fogadta a stúdióban. Még az egyébként harcias és nagyhangú műsorvezető asszonyban is bennakadt a szó. Ráadásul Hodarenok arra is hivatkozhat, hogy ő jó előre megmondta, mi lehet egy ukrajnai katonai kaland vége. Az orosz Független Katonai Szemlében a háború kitörése előtt februárban bírálta azokat a „lelkes héjákat” és „hangoskodó ostobákat”, akik arról beszéltek, hogy Oroszország könnyen megnyerhet egy háborút Ukrajnával szemben. Akkor azzal a konklúzióval zárta az írását, miszerint „Egy fegyveres konfliktus Ukrajnával szemben nem felel meg Oroszország nemzeti érdekeinek”.

Persze egy dolog az írásban megjelenő bírálat egy nem sokak által olvasott katonai folyóiratban, és egészen más a tévé milliós nagyságrendű nézőközönsége előtt. Az orosz vezetés totális kontroll alatt tartja a médiát: bezáratták a független sajtóorgánumokat, hogy biztosítsák a televíziós tájékoztatás monopóliumát. Így a kezükben tartják azt az információforrást, amiből az oroszok túlnyomó többsége tájékozódik. Ezzel ez a legalkalmasabb médium a közhangulat formálására.

Mi lehet a háttérben?

Ezért aztán nagyon ritkán lehet valós elemzéseket hallani az orosz televízióban. Ritkán, de nem soha – emeli ki a BBC cikkének szerzője Steve Rosenberg. Márciusban egy orosz filmkészítő azt találta mondani a kamerák előtt, hogy a háború rémes képes képet fest, azt mutatja, hogy az orosz társadalom komoly elnyomás alatt él.

Ezért a nagy kérdés az, hogy Hodarenok megjelenése mit jelez? Csak arról van-e szó, hogy egy hang talált egy pici rést az ellenőrzés sűrű hálóján, amelyen át átszivárgott a nagy nyilvánosság elő, vagy a kezdetét jelenti-e ez egy olyan folyamatnak, amelyben felkészítik az orosz társadalmat a „speciális katonai műveletekről” szóló negatív hírekre. Egyelőre úgy tűnik, az előbbi, ugyanis a szakértőt visszahívták a tévébe, hogy elmondja megváltozott véleményét.