Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn várhatóan Belaruszba látogat. Médiainformációk szerint további nyomást gyakorol majd a közeli szövetségesének számító Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökre, hogy küldjön csapatokat Ukrajnába - olvasható a portálon.

Orosz csapatok hónapok óta tartózkodnak Belarusz területen, a közös hadgyakorlatokról renderesen tesznek közzé videófelvételeket, de Lukasenka eddig ellenállt Moszkva minden kísérletének, hogy fegyveresen is részt vegyen az ukrajnai invázióban.

Állandó prioritás a Belarusszal közös határunk védelme

- hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Közben sikerült helyreállítani a fűtés-hálózatot az ukrán fővárosban, Kijevben, miután pénteken az oroszok széles körű csapásokat mértek az áram- és vízellátási infrastruktúrára - közölte Vitalij Klicsko polgármester.

Moszkva pénteken 76 rakétát lőtt ki, amelyek kilenc áramszolgáltató állomást értek el, és az ország nagy részét sötétségbe borították. Ukrán közlés szerint ebből hatvanat hatástalanítani tudtak. Kijevben folyamatosan működnek az úgynevezett “ Legyőzhetetlen Központokat”, ahova olyankor mehetnek az emberek, amikor áramkimaradás van a városban.

Hétfő reggel újabb dróntámadás érte Kijevet

A Telex azt írja, hogy Ukrajna fővárosát több dróntámadás célpontjává tették hétfőn kora reggel.  A kijevi városvezetés a Telegram-fiókján közölte, hogy több mint 20 iráni gyártmányú drónt észleltek a főváros légtere felett, és legalább 15-öt lelőttek közülük.

Egy kritikus infrastruktúrát is eltaláltak az orosz támadók, de további részleteket erről nem közöltek.